Hoewel veel mensen tijdens een stedentrip voornamelijk gaan shoppen, zijn er natuurlijk ook genoeg mensen die hun stedentrip graag combineren met sportieve uitstapjes. Zoals duiken, bijvoorbeeld.

De Rode Zee, de Indische Oceaan en de Caraiben staan dan wel bekend als de beste duikplekken ter wereld, ook in Europa kun je schitterend duiken. Op diverse plekken kun je afdalen naar indrukwekkende scheepswrakken, of kleurrijke riffen met veel onderwaterleven. En als je dat dan kunt combineren met een stedentrip, is het helemáál perfect.

1. Oslofjord

Oslo, Noorwegen

Veel mensen zullen de Noorse stad Oslo niet direct linken aan duiken, maar het Oslofjord, waar de stad aan ligt, is één van de mooiste en meest gevarieerde duikgebieden van Europa. De steile fjordwanden zorgen voor veel begroeiing in het verrassend heldere water, wat uiteraard diverse vissoorten aantrekt.

Ook liggen er in het Oslofjord diverse wrakken, waaronder het Duitse schip Selma, dat in de Tweede Wereldoorlog is gezonken. Doordat dit munitieschip op 17 meter diepte ligt, is deze ook voor beginnende duikers te bereiken. Geen wonder dus dat Oslo liefst 25 duikverenigingen telt. Er zijn maar weinig plaatsen op de wereld waar je tijdens een stedentrip zowel onder water, als boven water schepen kunt bekijken.

Meer informatie: Visit Norway en Scubish.

duiken-oslo
Ook boven het water is te zien dat Oslo een duikstad is, via Tim Burns

2. Ustica

Palermo, Italië

Voor de kust van het Italiaanse eiland Sicilië ligt een nog kleiner eilandje, Ustica. Dit vulkanische eilandje telt ongeveer 1.300 inwoners, maar tussen tot de middeleeuwen was dit vele malen hoger. Vanuit de havenstad Palermo, dat met 650.000 inwoners alles behalve klein te noemen is, vaar je in anderhalf uur naar Ustica.

Rondom Ustica zijn meerdere duikstekken, waarvan het gevarieerde Secca della Colombara misschien wel de bekendste is. Ook de grotten van Gamberi staan bekend als een schitterende plek om te gaan duiken.

Meer informatie: Orcasub en Duiken Magazine.

duiken-palermo
Ustica bij zonsondergang, via C Dog Pirate

3. Riou

Marseille, Frankrijk

De Zuid-Franse stad Marseille is al ruim 2.500 jaar oud en staat voornamelijk bekend om haar enorme haven. Waar veel mensen in het centrum van de stad of in de haven zelf blijven, kun je er ook voor kiezen om per boot naar Riou te varen, dat een paar kilometer uit de kust van de havenstad ligt.

Bij Riou, maar ook bij de nabij gelegen eilandjes Jaire, Maire en Calseraigne, zijn diverse riffen en vooral veel scheepswrakken te vinden. Veel van de duikstekken nabij Marseille zijn zowel voor beginners als ervaren duikers goed te doen, en daardoor uitstekend te combineren met een stedentrip.

Meer informatie: Diveheads en Marseille Tourisme.

duiken-marseille
Ook grotduiken behoort tot de mogelijkheden in Marseille, via Benoit

4. HMS Maori

Valletta, Malta

Malta staat bekend als het duikwalhalla van de Middelandse Zee, maar het is ook een perfecte bestemming voor een korte stedentrip. Door de eeuwen heen zijn diverse volkeren de baas geweest op Malta, wat het eiland een unieke cultuur en taal gegeven heeft. De hoofdstad Valletta is perfect geschikt om te voet te verkennen, en kent veel 16e en 17e eeuwse gebouwen.

Rondom Malta (en het aangrenzende Gozo) zijn ruim 100 duikstekken te vinden, waaronder veel wrakken. Voor een wrakduik hoef je Valletta echter niet eens uit, want zelfs in de haven van de stad is dit mogelijk. De HMS Maori ligt bijvoorbeeld in de ondiepe wateren van de Maltese hoofdstad.

Meer informatie: Divesite Directory en Duiken op Malta.

duiken-malta
Eén van de vele wrakken bij Malta, via Duikvakanties

5. Kintyre & Akka

Glasgow, Schotland

Ook het Schotse Glasgow is een stad die je niet direct associeert met duiken. De stad ligt aan de rivier de Clyde, die in het verleden door veel handelsschepen gebruikt werd om, via de baai Firth of Clyde, de Ierse Zee te bereiken. Deze vroegere handelsgeest is nog steeds duidelijk aanwezig in het straatbeeld van de stad, maar ook op de bodem van de Firth of Clyde.

Twee voorbeelden hiervan zijn de SS Kintyre en de Akka, twee vrachtschepen die in de jaren ’50 de haven van Glasgow niet wisten te bereiken. Met name de Akka schijnt een prachtige duikstek te zijn. Overigens kun je ook in Saint Abbs, nabij Edinburgh, erg goed duiken.

Meer informatie: Visit Scotland en Divesite Directory.

duiken-glasgow
De baai Firth of Clyde, via Awesome Stories

Combineer jij ook graag duiken (of een andere activiteit) met een stedentrip? Dan horen we graag wat je favoriete stad is!