Tijdens een stedentrip is shoppen veruit de populairste bezigheid, en ook een bezoekje aan een museum staat op de to-do lijst van veel stedentrippers. Ben je het winkelen beu, en niet zo’n liefhebber van musea? In veel Europese steden kun je een bezoek brengen aan een dierentuin. Ook ideaal voor stedentrips met kinderen!

StedenTripper.com verzamelde de leukste city zoos van Europa. Wil je een stedentrip graag combineren met een dagje naar de dierentuin? Dan lijk je -met vier dierentuinen in de top 10- in Duitsland de meeste keuze te hebben.

 

1. Zoo Berlin, Berlijn

Zoo Berlin is een van de oudste dierentuinen ter wereld, en met bijna 3 miljoen bezoekers per jaar de drukst bezochte dierentuin van Europa. Zoologischer Garten Berlin ligt midden in het centrum, en is zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer. Met een oppervlakte van 35 hectare en bijna 15.000 dieren is de dierentuin van Berlijn één van de grootste stadsdierentuinen ter wereld. Reuzenpanda Bao Bao is, na het overlijden van ijsbeertje Knut, de grote trekpleister van Zoo Berlin.


De ingang van Zoo Berlin, via Steve Thoroughgood

 

2. Zoo Praha, Praag

Volgens een onderzoek uit 2008 door Forbes Traveler Magazine behoort de dierentuin van Praag tot de beste ter wereld. Zoo Praha telt bijna 5.000 dieren van 630 verschillende soorten, waaronder zeldzame gavialen en enorme komodovaranen, en speelde een belangrijke rol bij het redden van het bedreigde Przewalskipaardenras. Met een toegangsprijs van zo’n zes Euro is deze dierentuin verreweg de goedkoopste in dit rijtje.


Zoo Praha is de enige dierentuin in Europa waar je gavialen kunt zien, via Katerina

 

3. Schönbrunn Zoo, Wenen

Ruim 250 jaar geleden opende Schönbrunn Zoo haar deuren, waarmee het de oudste dierentuin ter wereld is. Destijds waren er voornamelijk tamme- en boederijdieren te bekijken in Schönbrunn Zoo, tegenwoordig zijn vier reuzenpanda’s en de koala’s de grootste blikvangers in Wenen. Beide diersoorten zijn namelijk in slechts een handvol Europese dierentuinen te bewonderen.


Fu Hu, ‘s-werelds eerste IVF-panda (r), werd in Schönbrunn Zoo geboren, via Cornettino

 

4. ZOO Antwerpen

Ook de dierentuin van Antwerpen behoort tot de oudste dierentuinen ter wereld. In 1843 (twee jaar later dan Zoo Berlin) opende ZOO Antwerpen haar deuren, en dit is op veel plaatsen nog goed te zien. Niet voor niets werd ZOO Antwerpen in 2007 uitgeroepen tot mooiste en best bewaarde 19e eeuwse stadsdierentuin ter wereld.


19e Eeuwse dierentuin en 21e eeuwse architectuur via sector271

 

5. Artis, Amsterdam

In Artis, of Natura Artis Magistra zoals de dierentuin voluit heet, kun je ruim 900 verschillende diersoorten bekijken. Naast de 14 hectare grote, negentiende eeuwse dierentuin zijn ook een planetarium en een zoölogisch museum gevestigd, dus je kunt voor een bezoek aan Artis gerust een hele dag uittrekken.


Een drinkende kameel vlakbij het planetarium, via Perry Tak

 

6. Kölner Zoo, Keulen

De dierentuin van Keulen is zeer goed bereikbaar vanuit Nederland en België, en de Kölner Zoo staat bekend om de vele primaten. Orang oetans, gorilla’s en bavianen, maar ook diverse makisoorten bevolken de verblijven van de dierentuin, die recht tegenover de Botanische Tuinen van Keulen gevestigd is.


De Kölner Zoo herbergt ook een grote groep Indische olifanten, via Jean Yves et Francis

 

7. Zoo Basel

Met 1,7 miljoen bezoekers per jaar is Zoo Basel (of Basler Zolli) de grootste betaalde trekpleister van Zwitserland. Erg leuk is de Spaziergang der Königspinguine, waarbij de koninklijke pinguinfamilie in colonne door de dierentuin wandelt, op weg naar het grote aquarium. Met bijna 5.000 dieren is dit waterverblijf al vrij groot, maar toch wordt Zoo Basel op termijn uitgebreid met een enorm Oceanium, waarmee het nog meer onderwaterliefhebbers probeert aan te trekken.


De Spaziergang der Königspinguine, via Kurt

 

8. Zoo Leipzig

Met 23 hectare en 840 diersoorten is de Zoo Leipzig één van de grootste dierentuinen van Duitsland. Tussen 2000 en 2014 zal de dierentuin, die in 1878 haar deuren opende, geheel worden gerenoveerd. Op 1 juli as. is de gigantische tropische kas Tropenerlebniswelt Gondwanaland één van de laatste onderdelen die heropend zal worden.


De beroemdste inwoner van Zoo Leipzig: Heidi de schele buidelrat, via AP

 

9. Kopenhagen Zoo

De oudste dierentuin van Denemarken behoort ook tot de populairste toeristische attracties van het land. Een aanrader is de 43 meter hoge observatietoren. Bij helder weer kun je niet alleen de hele dierentuin overzien, maar zelfs buurland Zweden zien liggen. In Kopenhagen Zoo kun je onder andere zeldzame reuzenmiereneters bewonderen, en de zoo van Kopenhagen is ook de enige dierentuin buiten Australië met Tasmaanse duivels.


De toren van Kopenhagen Zoo (l) staat direct naast Slot Frederiksberg, via kiteshots

 

10. Tierpark Hagenbeck, Hamburg

Waar in de negentiende eeuw alle dierentuinen nog enkel kooien en omheinde verblijven hadden, was Tierpark Hagenbeck de eerste zoo waar grachten als afscheiding werden gebruikt. De dierentuin in Hamburg staat ook bekend om haar grote tropenaquarium, waarin bijna 15.000 dieren verblijven.


De hoofdingang, met daarachter het tropenaquarium, via Kai Petersen