Europa telt vele aparte en unieke hotels. Vroeger behoorden ook vuurtorenhotels tot deze categorie, maar inmiddels zijn er zoveel vuurtorens waarin je kunt overnachten, dat dit niet langer apart genoeg is. Maar wel ontzettend mooi!

Uitkijkend over de Middellandse Zee, een Noors Fjord of de Friese kust trek je de gordijnen dicht. Om ze vervolgens meteen weer open te doen, want van zo’n uitzicht wil je geen seconde missen. Uitgeslapen wakker worden in een vuurtoren is een unieke ervaring en in deze vijf vuurtorenhotels is het nog nét iets specialer.

 

Corsewall Lighthouse Hotel

Stranraer, Schotland

Al bijna 200 jaar schijnt Corsewall Lighthouse Hotel in het west-Schotse stadje Stranraer haar licht over Loch Ryan en de Ierse Zee. De vuurtorenwachter heeft echter plaatsgemaakt voor een aantal suites, terwijl het bijgebouw in een restaurant is veranderd, waar typisch Schotse gerechten op het menu staan. Overnachten kan vanaf 80 Britse Pond p.p.p.n., wat neerkomt op ongeveer 90 Euro.


Afbeelding via Jim Richmond

 

Faro di Capo Spartivento

Chia, Italië

Het meest zuidelijke puntje van het Italiaanse eiland Sardinië wordt bewaakt door Faro di Capo Spartivento. Deze 150 jaar oude vuurtoren, op zo’n 50 kilometer van Cagliari, werd in de jaren ’80 verlaten door de Italiaanse marine en raakte in verval. Aan het begin van deze eeuw werd echter begonnen aan de renovatie. Inmiddels is het een luxueus hotel met zes kamers, waar je vanaf €400,- per kamer per nacht kunt verblijven.


Afbeelding via Andy Brown

 

Great Orme Lighthouse

Llandudno, Wales

Voor 80 pond per persoon per nacht slaap je in één van de weinige vuurtorenkastelen ter wereld. De verstevigde vuurtoren van Llandudno werd in 1865 gebouwd en heeft het uiterlijk van een fort. Het kijkt vanaf honderd meter hoogte uit over de Welshe kust en het beroemde Conwy Castle, dat UNESCO erfgoed is, ligt op ongeveer 10 kilometer van het vuurtorenhotel.


Afbeelding via Derrik Wolthuis

 

Haugjegla

Veiholmen, Noorwegen

De inrichting van dit Noorse vuurtorenhotel is misschien iets eenvoudiger dan bij de eerder genoemde hotels, maar het uitzicht en de omgeving zijn fenomenaal. Gelegen op het meest noordelijke puntje van het eilandje Smøla, voor de kust van Trondheim, tuurt de vuurtoren over Noorse Zee en de rotsige kusten. Een overnachting in dit hotel, dat uitstekend te combineren is met een dagje vissen of zeekayaken, kost je ongeveer €120,-.


Afbeelding via Odd Inge Teige

 

Harlingen

Harlingen, Nederland

In 1998 brandde het licht van de vuurtoren van het Friese Harlingen voor het laatst. Sindsdien maakt het deel uit van een verzameling unieke hotels in het havenstadje aan de Waddenzee, waar je kunt overnachten in een havenkraan, een reddingsboot en deze voormalige vuurtoren. Een nachtje slapen in deze fjoertoer kost je 319 Euro, maar dit is inclusief een Fries ontbijt.


Afbeelding via Sint Smeding