Londen en Praag behoren tot de beste steden voor je kerstinkopen, terwijl de mooiste kerstmarkten onder meer in Lille en Dortmund staan. Deze maand laten we je zien dat je de echte kerstsfeer zelfs nóg dichterbij kunt proeven.

Eerder lieten we je al het winterse Gent zien, voor de deze aflevering van deze serie reisde onze cityreporter Frank Dahmen af naar het Noord-Franse Metz.

Kerstshoppen op z’n Frans

Kerstmarkten, gezelligheid en interessante bezienswaardigheden in Frankrijk? Dan denk je al snel aan Parijs of Lille, maar met de auto ben je vanuit Limburg in nog geen 3 uur in het sfeervolle Metz, hoofdstad van de Franse regio Lorraine.

Glühwein & vin chaud

Metz heeft meerdere sfeervolle marchés de Noël. Op drie centrale pleinen in de compacte binnenstad zijn kerstmarkten te vinden. Slenter tussen de verschillende kraampjes, proef typisch Franse specialiteiten en geniet van een heerlijke vin chaud (‘warme wijn’) of glühwein.

Glühwein in Frankrijk? Zeker weten! Metz, gelegen nabij Duitsland, heeft zowel een Duitse als Franse historie en dat is te zien aan de gevarieerde architectuur en culinaire gebruiken.

Het is dus niet vreemd dat je op de kerstmarkt typisch Franse vin chaud als Duitse glühwein drinkt of coquilles en bratwurst met pommes eet. Probeer ook eens de witte variant op de vin rouge met een lokaal kaasje of bord tartiflette (streekrecept met aardappels, spekjes en gesmolten kaas)!

Kerstmarkt-Metz
De kerstmarkten in Metz

Kerstartikelen

Verwacht op de kerstmarkten echter niet te veel echte kerstartikelen. Accessoires, winterkleding en etenswaren zijn ruim verkrijgbaar. De echte kerstartikelen zijn echter alleen te koop in een speciale kerstkraam op één van de drie kerstmarkten. Dit jaar kun je de kerstmarkt nog bezoeken tot en met 30 december.

Kerststal

Bezoek tijdens de donkere winterdagen ook de prachtig verlichte Kathedraal van Metz. Loop een rondje om de Kathedraal en sta even stil bij levensgrote kerststal. Wist je dat de kathedraal oorspronkelijk uit twee verschillende kerken bestond?

Al je goed kijkt kun je zien dat de kathedraal uit twee verschillende delen is samengevoegd. De kathedraal is vooral bekend om haar hoogte en glas-in-lood ramen.

Kathedraal-Metz
De Kathedraal van Metz

Verlichting

Overigens is niet alleen de kathedraal ‘s avonds prachtig verlicht. Zodra de avond valt worden talloze gebouwen en bezienswaardigheden door 13.000(!) grote en kleine spots verlicht. Alle verlichting geeft de stad een nog sfeervoller aanzien.

Metz met kids

Kinderen worden in Metz op hun wenken bediend. Eén van de drie kerstmarkten is speciaal gericht op kinderen met een ijsbaan, draaimolen en verlichte watershow. Kinderen kunnen zelfs een brief naar de Kerstman sturen.

Vooral de verlichte beeldentuin zullen ze geweldig vinden! Poppen, kerstmannen en rendieren. Allen levensgroot en schitterend verlicht. Een verrassend spektakel langs de Moezel.

Lichtbeeldjes-Metz

Bezienswaardigheden

Voor een gezellig weekendje (kerst)shoppen ben je in Metz op de juiste plek! De compacte en overzichtelijke stad laat zich eenvoudig te voet of per fiets verkennen en met 20.000 studenten op 120.000 inwoners heeft de stad een levendig karakter.

Naast de diverse kerstmarkten heeft Metz uiteraard nog mee interessante bezienswaardigheden, waaronder:

 • Museum Centre Pompidou-Metz voor wisselde exposities moderne kunst
 • diverse tuinen rondom de stad
 • een hop-on-hop-off bus (€12,- met korting bij vele bezienswaardigheden)
 • tussen april en oktober begeleide stadswandelingen in het Frans, Engels en Duits (binnenkort ook in het Nederlands)
 • diverse historische vak- en handelshuizen aan de pleinen
 • 60 km fietsroutes (jaarlijks uitgebreid tot liefst 165km in 2020!). Huur je fiets eenvoudig en betaalbaar bij het treinstation of de kathedraal
 • een avondtour per bus langs de verlichte gebouwen
 • een wijnboer voor een fles moezelwijn
 • vele kunstfestivals en exposities
 • Nancy op een half uurtje rijden
 • Duitse kerk Temple Neuf de Metz

Neuf de Metz
De ruim 100 jaar oude Neuf de Metz

Gastronomie

Veel kraampjes op de kerstmarkt van Metz richten zich op lekker eten en drinken en dat bezorgt de kerstmarkten een gezellige sfeer.

Uiteraard kun je voor een heerlijke lunch of maaltijd terecht in één van de vele restaurants die Metz rijk is. Kies bijvoorbeeld een kwalitatief hoogstaand restaurant van de Tables de Rabelais! Een lijst met 20 restaurants waar je kunt genieten van hoogwaardige gerechten bereidt met biologische ingrediënten en streekproducten. Wij genoten van een uitgebreide lunch bij Chez Moi.

Verblijf in Metz

In het compacte centrum van Metz zijn enkele tientallen hotels gevestigd. Voor luxe ga je naar Hotel La Citadelle, terwijl Hotel Cecil een betaalbare en goed gewaardeerde keuze is. Hotel de la Cathedrale heeft sfeervolle kamers en Novotel Metz Centre ligt midden in het oude stadscentrum.

Metz investeert veel in vernieuwing en renovatie. Parkeerfaciliteiten zijn voldoende beschikbaar en openbaar vervoer wordt doorlopend uitgebreid.

 
Nieuwsgierig naar Metz? Installeer dan alvast de Metz Monument Tracker op je iPhone of Android smartphone en wordt alvast een beetje verliefd op deze enorm onderschatte Noord-Franse stad!

Nog niet overtuigd? Bekijk dan de fotospecial van Metz in The Big City of bezoek de website van het Toerismebureau Metz. Wedden dat je daarna direct naar Metz wilt?