Nu de herfst definitief lijkt te zijn gevallen, kijken velen alweer uit naar de gezellige kerstperiode. Lekker thuis, of juist in het sfeervol verlichte centrum van een andere stad. Maar wélke stad…?

Vorig jaar maakten we al een lijstje met de mooiste en grootste kerstmarkten van Europa. Nu geven we je nog eens tien tips met iets minder bekende, maar minstens zo gezellige kerstmarkten.

1. Münster

Niet één, maar vijf kerstmarkten, met in totaal ruim 300 kraampjes, toveren het oude stadsgedeelte van Münster om in een wintersprookje. Van 25 november tot en met 23 december is Münster niet alleen de fietshoofdstad van Duitsland, maar ook kersthoofdstad. Ben je al eerder in de buurt van Münster? Bezoek dan ook Herbstsend, als het einde van de herfst wordt gevierd met een grote kermis. Gezien de naam van dit feest lijkt het moment van vieren (26-10 t/m 3-11) wat aan de vroege kant, maar dat zal de Duitse pünktlichkeit wel zijn…

muenster

2. Weimar

De deelstaat Thüringen ligt een stukje verder van de Nederlandse en Belgische grens, maar de sfeervolle kerstmarkt van Weimar is de extra kilometers meer dan waard. De 65.000 inwoners tellende universiteitsstad is sowieso al een toeristische trekpleister, maar in de adventstijd is zij op haar mooist. Niet voor niets verkoos CNN het in 2011 tot de mooiste kerstmarkt ter wereld. In het historische stadscentrum, dat op de lijst met UNESCO Werelderfgoederen staat, kun je tussen 26 november 2013 en 5 januari 2014 langs vele kraampjes struinen, of genieten van de mooi verlichte omgeving.

Weimarer Weihnacht (c) weimar GmbH; Jens Hauspurg
Foto via Weimar GmbH, Jens Hauspurg

3. Leuven

In de mooie historische binnenstad van Leuven vindt dit jaar van 12 tot en met 22 december weer de sfeervolle Leuvense kerstmarkt plaats. Sinds 1988 staan hier jaarlijks niet alleen meer dan 140 kerstkramen, maar kun je ook de kerstman bezoeken in zijn sparrenbos op het Ladeuzeplein.

leuven

4. Trier

Trier is vooral bekend als de oudste stad van Duitsland, met door UNESCO beschermde Romeinse monumenten, de Dom en de Liebfrauenkirche. Maar ieder jaar zorgen zo’n 100 feestelijke huisjes op de middeleeuwse Hauptmarkt hier ook voor een romantische kerstsfeer. Tijdens de Trierer Weihnachtsmarkt (25-11 t/m 22-12) wordt de eerste glühweinkoningin van Duitsland ceremonieel gekroond, waarna zij de witte en rode glühwein presenteert.

trier
Foto door LenDog24

5. Gent

De Gentse Winterdroom, die vorig jaar nog werd bezocht door cityreporter Shirley, ondergaat dit jaar een metamorfose en krijgt onder meer een nieuwe naam. Van 6 december 2013 tot 5 januari 2014 is de binnenstad van Gent (de Korenmarkt, het Braunplein en het Sint-Baafsplein) het prachtige decor van de Gentse Winterfeesten, met sfeervolle kersthuisjes, een reuzenrad en een ijspiste.

gent
Foto door Stad Gent

6. Maastricht

Het Maastrichtse Vrijthof wordt ook dit jaar weer omgetoverd tot een waar winterparadijs. Wandel door de winkelstraten of langs de verlichte kraampjes van de kerstmarkt, geniet van het uitzicht vanuit het reuzenrad, of probeer of je nog kunt schaatsen op de 800m² grote schaatsbaan. Daarna kun je bijkomen met een warme chocolademelk, glühwein of een Limburgs biertje op het kerstterras van het Vrijthof Paviljoen.

maastricht
Foto door Chris Friese

7. Birmingham

Londen wordt wel gezien als dé stad om te gaan kerstshoppen, maar voor een Britse kerstmarkt moet je echt naar Birmingham. Nou ja, Brits, met de naam Frankfurt Christmas Market kun je wel een inschatting maken van wat je kunt verwachten… Tussen 14 november en 22 december staan er bijna 200 kraampjes in het feestelijk verlichte centrum van de één miljoen inwoners tellende stad.

birmingham
Foto door Nigel’s Europe

8. Luik

Village de Noël de Liège, op de Luikse Place Saint-Lambert en Place du Marché, is naar eigen zeggen de oudste en grootste kerstmarkt van België. Of beter, kerstdorp, want speciaal voor de kerstperiode wijst de gemeente Luik een dorpsraad aan, inclusief een kerstburgemeester, de Mayeûr. Ondanks de omvang (ruim 200 kramen en jaarlijks meer dan anderhalf miljoen bezoekers) weet Luik daardoor een unieke kerstsfeer te creëren. Bezoek Village de Noël de Liège van vrijdag 30 november tot zondag 30 december 2013.

luik
Foto door Roland Dumoulin

9. Emden

De ‘Engelkemarkt’, zoals de kerstmarkt in Emden wordt genoemd, is mede vanwege de feestelijk verlichte museumschepen uniek. Het is ook één van de weinige Duitse steden waar je van een typisch Nederlandse traditie kunt genieten. Op 3 december 2013 komt de Nederlandse Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten per boot aan in de Oost-Friese zeehavenstad. De Emdense kerstmarkt duurt van 25 november tot en met 23 december.

emden
Foto door Emden Touristik

10. Deventer

De Deventer kerstweek is met een duur van slechts vier dagen niet de langste, maar met zo’n 200.000 bezoekers wel één van de best bezochte kerstevenementen van Nederland. In de (verwarmde) Grote- of Lebuinuskerk staan van 12 t/m 14 december kerstkraampjes uitgestald. De echte publiekstrekker is echter het Dickens Festijn, op 14 en 15 december. In het historische Bergkwartier brengen honderden acteurs de beroemde boeken van Charles Dickens tot leven.

deventer
Foto via DickensFestijn.nl

Kijk ook eens op onze pagina’s met aanbiedingen voor kerstmarkten en kerstmarkten in Duitsland!