In Europa kun je mooie, vreemde, onvoltooide, muzikale, oude, nieuwe, scheve of erg hoge gebouwen vinden, maar ook ontzettend lelijke. Natuurlijk blijft het een kwestie van smaak (en zullen de architecten van de gebouwen het waarschijnlijk niet met ons eens zijn), maar deze bouwwerken behoren naar ons idee tot de lelijkste van Europa.
Nationale Bibliotheek, Minsk (Wit-Rusland)
Een typisch staaltje moderne (2006) Oost-Europese architectuur: een hoekig blok beton, omlijst door veel glas. Via Natashazabota.
Waldspirale, Darmstadt (Duitsland)
Dit wanstaltige, maar kleurrijke appartementencomplex met dakbegroeiing werd eind jaren negentig gebouwd en is ‘versierd’ met Russische ui-torens. Saillant detail: het gebouw telt ruim 1000 ramen, die allemaal verschillende afmetingen hebben. Via Wrldvoyagr.
Agbartoren, Barcelona (Spanje)
Alsof één augurkentoren in Europa niet genoeg is, kreeg ook Barcelona haar eigen Gherkin; de Agbartoren. Deze is echter nog nét iets lelijker dan de ovale toren in Londen. Via Federico Domenici.
Park Hill, Sheffield (Engeland)
Eind jaren ’60 gebouwd en nog steeds het grootste wooncomplex van Europa. Momenteel worden de (voorheen) ruim 1.000 appartementen grondig gerenoveerd. Via Philippa Willitts.
De Betonnen Bossche Bollen, Den Bosch (Nederland)
Hoewel deze Brabantse woonhuizen van de buitenzijde erg lelijk zijn, is het ook geen pretje om er in te wonen. Probeer bijvoorbeeld maar eens ronde gordijnen te vinden… Via Contagiousmemes.
Selfridges, Birmingham (Engeland)
De blobarchitectuur is echt iets uit de 21e eeuw. Dit levert sóms mooie gebouwen op, maar resulteert meestal in bobbelige straatbeeldvervuiling. Via William Matthews.
Druzhba Holiday Center, Yalta (Oekraïne)
Het heeft wat weg van een observatieplatform van de sterrenwacht en de Amerikanen dachten zelfs dat het een raketbasis was. Het is echter een kuuroord in de Oekraïense badplaats Yalta en het pronkstuk van het Sovjettoerisme van de jaren ’80. Via Argenberg.
Secret Intelligence Service, Londen (Engeland)
Het gebouw van de Britse geheime dienst MI6 in Londen heeft onder meer de weinig vleiende bijnamen ‘Legoland’ en ‘Babylon aan de Thames’. Via Suma.
Parlementspaleis, Boekarest (Roemenië)
Een potsierlijke herinnering aan oud-dictator Ceaucescu. Het Parlementspaleis in Boekarest is het grootste en zwaarste gebouw ter wereld. Via Viorela Iacob.
Zizkov Televisietoren, Praag (Tsjechië)
Zendmasten zijn nooit mooi om te zien, maar in Praag maken ze het wel erg bont. De 216 meter hoge toren is versierd met… kruipende baby’s? Via Pedro Santos.
Stadshaard, Enschede (Nederland)
Het is het grootste ‘kunstwerk’ met Delftsblauw ter wereld, maar dat is meteen ook het enige positieve aan het hoekige ketelhuis Stadshaard in Enschede. Via Hansd.
Huis van de Sovjets, Kaliningrad (Rusland)
De ruïnes van een kasteel moesten in de jaren ’60 wijken voor dit overheidsgebouw. Vanwege financiële problemen is het gebouw echter nooit voltooid. Tot 2005 was het een grijs, leeg betonblok, maar voor het stadsjubileum kreeg het een likje verf en échte ramen. Via Arthur van Beveren.
Antwerp Tower, Antwerpen (België)
In dit geval is het niet zozeer het dertien-in-een-dozijn-ontwerp, maar meer de locatie. Het prachtige oude stadscentrum van Antwerpen wordt abrupt onderbroken voor een glimmend, 87 meter hoog kantoorgebouw. Via kXe.
Le Volcan, Le Havre (Frankrijk)
Ook in Frankrijk kunnen ze mismatchen. In Le Havre staat een wit, raamloos architectenbraaksel met de uiterlijke kenmerken van een kerncentrale, midden in de oude haven. Via Philippe D.
Parlementsgebouw, Edinburgh (Schotland)
Het parlementsgebouw in Edinburgh werd in een lokale krant ooit omschreven als ‘een psychedelisch samenraapsel van vormen en lijnen’ en die omschrijving is erg treffend. Via David Hunsperger.
Lloyd’s, Londen (Engeland)
Een chaotisch gebouw in dezelfde ‘binnenstebuitenarchitectuurstijl’ als Centre Pompidou in Parijs, maar dan nog minder mooi. Via John Sparkie.
Inntel Hotel, Zaandam (Nederland)
Als Zaandam zou kunnen niezen, zou het plaatselijke Inntel Hotel het resultaat van de niesbui zijn. Via Bart van Damme.
Chisinau (Moldavië)
Het fantasieloze Moldavische Chisinau krijgt in zijn geheel een eervolle vermelding op deze lijst. De voormalige Sovjetstad werd door een Brits reismagazine verkozen tot lelijkste stad van het continent en staat symbool voor alle grijze betonblokken in Europa. Via whl.travel.
Welk gebouw ontbreekt volgens jou nog in deze lijst?