Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De lelijkste gebouwen van Europa

De lelijkste gebouwen van Europa

In Europa kun je mooie, vreemde, onvoltooide, muzikale, oude, nieuwe, scheve of erg hoge gebouwen vinden, maar ook ontzettend lelijke. Natuurlijk blijft het een kwestie van smaak (en zullen de architecten van de gebouwen het waarschijnlijk niet met ons eens zijn), maar deze bouwwerken behoren naar ons idee tot de lelijkste van Europa.

Nationale Bibliotheek, Minsk (Wit-Rusland)


Een typisch staaltje moderne (2006) Oost-Europese architectuur: een hoekig blok beton, omlijst door veel glas. Via Natashazabota.

Waldspirale, Darmstadt (Duitsland)


Dit wanstaltige, maar kleurrijke appartementencomplex met dakbegroeiing werd eind jaren negentig gebouwd en is ‘versierd’ met Russische ui-torens. Saillant detail: het gebouw telt ruim 1000 ramen, die allemaal verschillende afmetingen hebben. Via Wrldvoyagr.

Agbartoren, Barcelona (Spanje)


Alsof één augurkentoren in Europa niet genoeg is, kreeg ook Barcelona haar eigen Gherkin; de Agbartoren. Deze is echter nog nét iets lelijker dan de ovale toren in Londen. Via Federico Domenici.

Park Hill, Sheffield (Engeland)


Eind jaren ’60 gebouwd en nog steeds het grootste wooncomplex van Europa. Momenteel worden de (voorheen) ruim 1.000 appartementen grondig gerenoveerd. Via Philippa Willitts.

De Betonnen Bossche Bollen, Den Bosch (Nederland)


Hoewel deze Brabantse woonhuizen van de buitenzijde erg lelijk zijn, is het ook geen pretje om er in te wonen. Probeer bijvoorbeeld maar eens ronde gordijnen te vinden… Via Contagiousmemes.

Selfridges, Birmingham (Engeland)


De blobarchitectuur is echt iets uit de 21e eeuw. Dit levert sóms mooie gebouwen op, maar resulteert meestal in bobbelige straatbeeldvervuiling. Via William Matthews.

Druzhba Holiday Center, Yalta (Oekraïne)


Het heeft wat weg van een observatieplatform van de sterrenwacht en de Amerikanen dachten zelfs dat het een raketbasis was. Het is echter een kuuroord in de Oekraïense badplaats Yalta en het pronkstuk van het Sovjettoerisme van de jaren ’80. Via Argenberg.

Secret Intelligence Service, Londen (Engeland)


Het gebouw van de Britse geheime dienst MI6 in Londen heeft onder meer de weinig vleiende bijnamen ‘Legoland’ en ‘Babylon aan de Thames’. Via Suma.

Parlementspaleis, Boekarest (Roemenië)


Een potsierlijke herinnering aan oud-dictator Ceaucescu. Het Parlementspaleis in Boekarest is het grootste en zwaarste gebouw ter wereld. Via Viorela Iacob.

Zizkov Televisietoren, Praag (Tsjechië)


Zendmasten zijn nooit mooi om te zien, maar in Praag maken ze het wel erg bont. De 216 meter hoge toren is versierd met… kruipende baby’s? Via Pedro Santos.

Stadshaard, Enschede (Nederland)


Het is het grootste ‘kunstwerk’ met Delftsblauw ter wereld, maar dat is meteen ook het enige positieve aan het hoekige ketelhuis Stadshaard in Enschede. Via Hansd.

Huis van de Sovjets, Kaliningrad (Rusland)


De ruïnes van een kasteel moesten in de jaren ’60 wijken voor dit overheidsgebouw. Vanwege financiële problemen is het gebouw echter nooit voltooid. Tot 2005 was het een grijs, leeg betonblok, maar voor het stadsjubileum kreeg het een likje verf en échte ramen. Via Arthur van Beveren.

Antwerp Tower, Antwerpen (België)


In dit geval is het niet zozeer het dertien-in-een-dozijn-ontwerp, maar meer de locatie. Het prachtige oude stadscentrum van Antwerpen wordt abrupt onderbroken voor een glimmend, 87 meter hoog kantoorgebouw. Via kXe.

Le Volcan, Le Havre (Frankrijk)


Ook in Frankrijk kunnen ze mismatchen. In Le Havre staat een wit, raamloos architectenbraaksel met de uiterlijke kenmerken van een kerncentrale, midden in de oude haven. Via Philippe D.

Parlementsgebouw, Edinburgh (Schotland)


Het parlementsgebouw in Edinburgh werd in een lokale krant ooit omschreven als ‘een psychedelisch samenraapsel van vormen en lijnen’ en die omschrijving is erg treffend. Via David Hunsperger.

Lloyd’s, Londen (Engeland)


Een chaotisch gebouw in dezelfde ‘binnenstebuitenarchitectuurstijl’ als Centre Pompidou in Parijs, maar dan nog minder mooi. Via John Sparkie.

Inntel Hotel, Zaandam (Nederland)


Als Zaandam zou kunnen niezen, zou het plaatselijke Inntel Hotel het resultaat van de niesbui zijn. Via Bart van Damme.

Chisinau (Moldavië)


Het fantasieloze Moldavische Chisinau krijgt in zijn geheel een eervolle vermelding op deze lijst. De voormalige Sovjetstad werd door een Brits reismagazine verkozen tot lelijkste stad van het continent en staat symbool voor alle grijze betonblokken in Europa. Via whl.travel.


Welk gebouw ontbreekt volgens jou nog in deze lijst?

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken