Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De lelijkste gebouwen van Europa

De lelijkste gebouwen van Europa

In Europa kun je mooie, vreemde, onvoltooide, muzikale, oude, nieuwe, scheve of erg hoge gebouwen vinden, maar ook ontzettend lelijke. Natuurlijk blijft het een kwestie van smaak (en zullen de architecten van de gebouwen het waarschijnlijk niet met ons eens zijn), maar deze bouwwerken behoren naar ons idee tot de lelijkste van Europa.

Nationale Bibliotheek, Minsk (Wit-Rusland)


Een typisch staaltje moderne (2006) Oost-Europese architectuur: een hoekig blok beton, omlijst door veel glas. Via Natashazabota.

Waldspirale, Darmstadt (Duitsland)


Dit wanstaltige, maar kleurrijke appartementencomplex met dakbegroeiing werd eind jaren negentig gebouwd en is ‘versierd’ met Russische ui-torens. Saillant detail: het gebouw telt ruim 1000 ramen, die allemaal verschillende afmetingen hebben. Via Wrldvoyagr.

Agbartoren, Barcelona (Spanje)


Alsof één augurkentoren in Europa niet genoeg is, kreeg ook Barcelona haar eigen Gherkin; de Agbartoren. Deze is echter nog nét iets lelijker dan de ovale toren in Londen. Via Federico Domenici.

Park Hill, Sheffield (Engeland)


Eind jaren ’60 gebouwd en nog steeds het grootste wooncomplex van Europa. Momenteel worden de (voorheen) ruim 1.000 appartementen grondig gerenoveerd. Via Philippa Willitts.

De Betonnen Bossche Bollen, Den Bosch (Nederland)


Hoewel deze Brabantse woonhuizen van de buitenzijde erg lelijk zijn, is het ook geen pretje om er in te wonen. Probeer bijvoorbeeld maar eens ronde gordijnen te vinden… Via Contagiousmemes.

Selfridges, Birmingham (Engeland)


De blobarchitectuur is echt iets uit de 21e eeuw. Dit levert sóms mooie gebouwen op, maar resulteert meestal in bobbelige straatbeeldvervuiling. Via William Matthews.

Druzhba Holiday Center, Yalta (Oekraïne)


Het heeft wat weg van een observatieplatform van de sterrenwacht en de Amerikanen dachten zelfs dat het een raketbasis was. Het is echter een kuuroord in de Oekraïense badplaats Yalta en het pronkstuk van het Sovjettoerisme van de jaren ’80. Via Argenberg.

Secret Intelligence Service, Londen (Engeland)


Het gebouw van de Britse geheime dienst MI6 in Londen heeft onder meer de weinig vleiende bijnamen ‘Legoland’ en ‘Babylon aan de Thames’. Via Suma.

Parlementspaleis, Boekarest (Roemenië)


Een potsierlijke herinnering aan oud-dictator Ceaucescu. Het Parlementspaleis in Boekarest is het grootste en zwaarste gebouw ter wereld. Via Viorela Iacob.

Zizkov Televisietoren, Praag (Tsjechië)


Zendmasten zijn nooit mooi om te zien, maar in Praag maken ze het wel erg bont. De 216 meter hoge toren is versierd met… kruipende baby’s? Via Pedro Santos.

Stadshaard, Enschede (Nederland)


Het is het grootste ‘kunstwerk’ met Delftsblauw ter wereld, maar dat is meteen ook het enige positieve aan het hoekige ketelhuis Stadshaard in Enschede. Via Hansd.

Huis van de Sovjets, Kaliningrad (Rusland)


De ruïnes van een kasteel moesten in de jaren ’60 wijken voor dit overheidsgebouw. Vanwege financiële problemen is het gebouw echter nooit voltooid. Tot 2005 was het een grijs, leeg betonblok, maar voor het stadsjubileum kreeg het een likje verf en échte ramen. Via Arthur van Beveren.

Antwerp Tower, Antwerpen (België)


In dit geval is het niet zozeer het dertien-in-een-dozijn-ontwerp, maar meer de locatie. Het prachtige oude stadscentrum van Antwerpen wordt abrupt onderbroken voor een glimmend, 87 meter hoog kantoorgebouw. Via kXe.

Le Volcan, Le Havre (Frankrijk)


Ook in Frankrijk kunnen ze mismatchen. In Le Havre staat een wit, raamloos architectenbraaksel met de uiterlijke kenmerken van een kerncentrale, midden in de oude haven. Via Philippe D.

Parlementsgebouw, Edinburgh (Schotland)


Het parlementsgebouw in Edinburgh werd in een lokale krant ooit omschreven als ‘een psychedelisch samenraapsel van vormen en lijnen’ en die omschrijving is erg treffend. Via David Hunsperger.

Lloyd’s, Londen (Engeland)


Een chaotisch gebouw in dezelfde ‘binnenstebuitenarchitectuurstijl’ als Centre Pompidou in Parijs, maar dan nog minder mooi. Via John Sparkie.

Inntel Hotel, Zaandam (Nederland)


Als Zaandam zou kunnen niezen, zou het plaatselijke Inntel Hotel het resultaat van de niesbui zijn. Via Bart van Damme.

Chisinau (Moldavië)


Het fantasieloze Moldavische Chisinau krijgt in zijn geheel een eervolle vermelding op deze lijst. De voormalige Sovjetstad werd door een Brits reismagazine verkozen tot lelijkste stad van het continent en staat symbool voor alle grijze betonblokken in Europa. Via whl.travel.


Welk gebouw ontbreekt volgens jou nog in deze lijst?


Plaats een reactie op dit blog

15 reacties


Naam

Email

Je bericht


de amsterdam arena

27-03-2012 - majestic

Zlaty Andel of het "dansende gebouw" (allebei in Praag) zijn ook erg lelijk. Vooral de eerste, een blinkend bankgebouw pal naast een oude synagoge.

28-03-2012 - noppie

Het zal wel aan mij liggen maar geen van bovenstaande gebouwen vind ik lelijk. @Noppie, Zlaty Andel staat toch bij metro halte Andel? en toch niet bij de oude synagoge, of vergis ik me?

31-03-2012 - mivvy

die antwerp tower is inderdaad wel zowat het lelijkst gebouw in Antwerpen, laat staan België. Het is een enorm deprimerende constructie aan een bus-lus waar zowat dagelijks tien duizenden op en afstappen; én dát gebouw zie je meestal eerst!

03-09-2012 - tomas

Brussel anspach centrum Brussel, hoofdzetel partena recht er tegenover, parking 58, ACOD gebouw op de anspachlaan, hoofdzetel BNPParipas naast Bozar, het Europees parlement en alle bijgebouwen rondom waarvoor hele wijken zijn platgegooid,... allemaal lelijk, brussel staat bol van de meest afschuwelijke gebouwen, je kan er een hele city trip mee vullen ;-)

03-09-2012 - david

Dit vind ik echt een BELACHELIJKE lijst. Op welke criteria is dit gebaseerd? Want het lijkt anders wel dat je bij elk van de boven aangehaalde gebouwen een andere reden lijkt te geven. Dit lijkt mij het werk van een stel narrow-minded conservatievelingen die noch op cultureel, historisch of architecturaal terrein een beargumenteerde mening kunnen vormen.

04-09-2012 - Jeroen

Nieuw Helmond, Oostende. Van buiten vreselijk (maar ik denk van binnen prachtig om in te wonen). Doet erg Nederlands aan, want daar staat het vol met van die braaksels.

05-09-2012 - Renaat Moerman

ik vind de meeste eigenlijk wel mooi of licht dat aan mij??

24-09-2012 - arendsoog133

Rozzol Melara,Trieste mankeert hier. Het is overweldigend als je langs de autoweg rijd. http://www.flickr.com/photos/medioman/592991314/

25-12-2013 - piet

Wow, sommige van deze gebouwen zijn echt supervet!! Ik vind juist dat jullie echt een prachtige lijst aparte, rare en prachtige gebouwen hebben neergezet! Toegegeven, sommige post-moderne diarree als die Britse intelligence service vind ik over 30 misschien een prachtig voorbeeld van laat 20e eeuwse dwaling, maar vooruit. Ik misgun niemand zijn eigen smaak, maar dit is toch echt een buitengewoon ondoordachte lijst als het om lelijke architectuur moet gaan. Want wat dat betreft is de ArenA boulevard nou wél weer een bekend gebouw van Sjoerd Soeters dat echt foeilijk is. Maar wat hij in Zaanstad heeft gedaan: Fantastisch! Dat gebouw ging de hele wereld over man!

04-04-2014 - Thijs

alles is echt smexy behalve die van belgie(antwerpen),rusland,engeland(loyd) en nederland(stadshaard)

27-05-2014 - werqwer

HALLOOO! die gebouwen zijn hartstikke leuk joh gekkerds....

29-09-2014 - Doe eens niet zo gek

[…] en komen er woonunits in het pand.’ Enkele jaren geleden werd de Tower nog opgenomen in een lijst met lelijkste gebouwen van Europa, maar daar komt binnenkort dus verandering […]

14-04-2016 - Grootste pop-up met blokruimte én frisse pintjes | 21bis

Zijn jullie wel eens bij de universiteitskliniek van Aken geweest. Ik heb mij nooit bezig gehouden met het predicaat "lelijk" waar het gebouwen betrof - tot ik dit gebouw zag!

28-06-2016 - Jopie

Dit zijn bijna allemaal bijzondere en zeer fantasievolle bebouwen. Het Huis van de Sovjets en het Paleis van Ceaucescu vallen uit de toon omdat het inderdaad twee van de lelijkste gebouwen ter wereld zijn. In steden als Brussel, Luik, Charleroi, Birmingham, Manchester, Keulen, Essen en Oberhausen staan opvallend veel monsterlijke gebouwen trouwens. Uit alleen die steden zou je al zo een top 100 kunnen maken.

10-09-2016 - Jim B

Recente artikelen

Depositphotos_146950037_S

Vanaf Duitsland vliegen doe je met deze tips!

Gaan jullie bijna op vakantie en vliegen jullie vanaf luchthaven Düsseldorf of Weeze in Duitsland? De kans is groot dat jullie vliegtickets een stuk goedkoper zijn vanaf Duitsland, maar je moet er wel rekening mee houden dat je daar ook nog naartoe moet gaan. Met de tips in dit artikel kunnen jullie met een gerust hart op vakantie gaan! Met het openbaar vervoer naar Duitsland Met het openbaar vervoer naar Duitsland gaan is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is zeker wel mogelijk. Het nadeel van reizen met de trein is alleen wel dat je rekening moet houden met de reistijden en eventuele vertragingen. Daarnaast heb je natuurlijk niet heel veel plek in de trein, dus is het niet verstandig met erg veel bagage te gaan reizen. Sluiten de tijden niet goed aan op de tijd dat je moet gaan vliegen? Dan kun je er ook voor kiezen een dag van tevoren naar Duitsland te reizen en daar een overnachting te boeken in de buurt van het vliegveld. Met de eigen auto naar het vliegveld Het is ook heel goed mogelijk met je eigen auto naar Duitsland te rijden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je genoeg ruimte hebt om alles mee te nemen, en kun je dit gewoon op je eigen tempo doen. Parkeren Düsseldorf airport is namelijk heel goed mogelijk. Op het terrein zelf zijn er 8 parkeerruimtes, maar er zijn ook verschillende parkeerbedrijven waarbij je een parkeerplek kunt boeken. Deze liggen vlakbij de luchthaven waardoor je veel minder betaald voor het parkeren. Vanaf de parkeerplek kun je met een shuttlebus naar het vliegveld toe, zodat je niet hoeft te lopen. Ook parkeren Weeze airport is mogelijk. Deze luchthaven is erg populair bij mensen uit Duitsland, Nederland en België omdat hij een erg centrale ligging heeft en goed te bereiken is. Op P1 en P2 kun je voor een langere periode parkeren, wat ideaal is als je op vakantie gaat. P1 ligt voor de terminal, waardoor je niet lang met je bagage hoeft te lopen, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. P2 ligt iets verder weg, en is dan ook iets goedkoper. Weeze beschikt daarnaast ook over een parkeergarage die altijd voorzien is van camerabewaking en kentekenherkenning. Vervoer regelen De laatste optie is dat je vervoer regelt om naar het vliegveld toe te gaan. Je zou bijvoorbeeld een taxi kunnen regelen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier flink voor betaald. Een andere optie is dat je een vriend of familielid vraagt om jullie naar het vliegveld te brengen. wel moet je dan goed kijken of iedereen wel in de auto past én je daarnaast nog genoeg ruimte hebt voor alle bagage.

Bekijken

Kan je stedentrippen op de Griekse eilanden?

Wanneer je een stedentrip gaat plannen denk je waarschijnlijk niet meteen aan de Griekse Eilanden, maar dit is zeker een geschikte bestemming om een stedentrip naartoe te nemen. Door de variëteit aan eilanden is er voor ieder wel wat wils. Elk eiland heeft namelijk zijn eigen charme. In onderstaand artikel leggen we uit waarom het zeker de moeite waard is om te eilandhoppen in Griekenland. Geschikte eilanden voor een stedentrip Geniet van overheerlijke tzatziki en gyros of kom tot rust op een van de olijfgaarden van Griekenland. De Griekse Eilanden hebben het allemaal. Boek je vakantie naar de Griekse Eilanden bij FTI Reizen en bezoek de mooiste plekken. Lees verder en ontdek de bekende maar ook minder bekende plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. 1. Zakynthos. Dit is een eiland vol geheimen, maar het staat vooral bekend om de hoge rotsen en helderblauwe wateren. Een van de leukste activiteiten op dit eiland is het huren van een bootje. Je mag er namelijk zelf varen en op ontdekkingstocht gaan tussen de rotsen. Ontdek kleine strandjes en geniet van de natuur om je heen. Een bezienswaardigheid die je hier niet mag missen is Shipwreck Beach. Dit strand staat bekend om het aangespoelde scheepswrak waar toeristen maar al te graag mee op de foto gaan. 2. Kos. Hoewel Kos wat minder bekend is, zijn er toch steeds meer Nederlanders die naar dit Griekse Eiland afreizen. Kos wordt ook wel het fietseiland van Griekenland genoemd. Het is niet gek dat je hier veel mensen op de fiets zult treffen, want er zijn verschillende prachtige fietsroutes te vinden op het eiland. Bezienswaardigheden heb je in Kos genoeg. Zo kun je een bezoekje brengen aan Kos-stad, maar ook een traditioneel bergdorpje bezoeken of genieten van de prachtige stranden. 3. Santorini. Ben je een liefhebber van het strand? Dan is het Griekse Eiland Santorini zeker een aanrader. De mooiste stranden van dit eiland zijn Kamari Beach en Red Beach. Op Red Beach leg je je handdoek in roodgekleurd zand en heb je uitzicht op prachtige rotsen. Houd je van wat meer inspanning? Dan kun je op Santorini ook prachtig wandelen. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar de Thirasia vulkaan of bezoek de haven van Ammoudi voor een vers visje. 4. Kreta. Dit eiland zul je hoogstwaarschijnlijk wel kennen, want Kreta is het populairste eiland van Griekenland. Dat zal je ook wel merken aan het toerisme op het Griekse Eiland. Op Kreta is voor ieder wat te doen. Je kunt er zowel een hele actieve als een relaxte stedentrip van maken. Zit je niet graag stil? Dan raden we je aan een wandeling op de Samariakloof te maken of een van de archeologische bezienswaardigheden te bezoeken. Wist je dat Kreta een populaire bestemming is onder jongeren? Je kunt hier namelijk ook goed feesten. Ben je van plan een stedentrip te boeken naar Griekenland, maar heb je nog geen keuze gemaakt voor een eiland? Neem bovenstaand lijstje dan nog eens rustig door. Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw stedentrip.

Bekijken