Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De lelijkste gebouwen van Europa

De lelijkste gebouwen van Europa

In Europa kun je mooie, vreemde, onvoltooide, muzikale, oude, nieuwe, scheve of erg hoge gebouwen vinden, maar ook ontzettend lelijke. Natuurlijk blijft het een kwestie van smaak (en zullen de architecten van de gebouwen het waarschijnlijk niet met ons eens zijn), maar deze bouwwerken behoren naar ons idee tot de lelijkste van Europa.

Nationale Bibliotheek, Minsk (Wit-Rusland)


Een typisch staaltje moderne (2006) Oost-Europese architectuur: een hoekig blok beton, omlijst door veel glas. Via Natashazabota.

Waldspirale, Darmstadt (Duitsland)


Dit wanstaltige, maar kleurrijke appartementencomplex met dakbegroeiing werd eind jaren negentig gebouwd en is ‘versierd’ met Russische ui-torens. Saillant detail: het gebouw telt ruim 1000 ramen, die allemaal verschillende afmetingen hebben. Via Wrldvoyagr.

Agbartoren, Barcelona (Spanje)


Alsof één augurkentoren in Europa niet genoeg is, kreeg ook Barcelona haar eigen Gherkin; de Agbartoren. Deze is echter nog nét iets lelijker dan de ovale toren in Londen. Via Federico Domenici.

Park Hill, Sheffield (Engeland)


Eind jaren ’60 gebouwd en nog steeds het grootste wooncomplex van Europa. Momenteel worden de (voorheen) ruim 1.000 appartementen grondig gerenoveerd. Via Philippa Willitts.

De Betonnen Bossche Bollen, Den Bosch (Nederland)


Hoewel deze Brabantse woonhuizen van de buitenzijde erg lelijk zijn, is het ook geen pretje om er in te wonen. Probeer bijvoorbeeld maar eens ronde gordijnen te vinden… Via Contagiousmemes.

Selfridges, Birmingham (Engeland)


De blobarchitectuur is echt iets uit de 21e eeuw. Dit levert sóms mooie gebouwen op, maar resulteert meestal in bobbelige straatbeeldvervuiling. Via William Matthews.

Druzhba Holiday Center, Yalta (Oekraïne)


Het heeft wat weg van een observatieplatform van de sterrenwacht en de Amerikanen dachten zelfs dat het een raketbasis was. Het is echter een kuuroord in de Oekraïense badplaats Yalta en het pronkstuk van het Sovjettoerisme van de jaren ’80. Via Argenberg.

Secret Intelligence Service, Londen (Engeland)


Het gebouw van de Britse geheime dienst MI6 in Londen heeft onder meer de weinig vleiende bijnamen ‘Legoland’ en ‘Babylon aan de Thames’. Via Suma.

Parlementspaleis, Boekarest (Roemenië)


Een potsierlijke herinnering aan oud-dictator Ceaucescu. Het Parlementspaleis in Boekarest is het grootste en zwaarste gebouw ter wereld. Via Viorela Iacob.

Zizkov Televisietoren, Praag (Tsjechië)


Zendmasten zijn nooit mooi om te zien, maar in Praag maken ze het wel erg bont. De 216 meter hoge toren is versierd met… kruipende baby’s? Via Pedro Santos.

Stadshaard, Enschede (Nederland)


Het is het grootste ‘kunstwerk’ met Delftsblauw ter wereld, maar dat is meteen ook het enige positieve aan het hoekige ketelhuis Stadshaard in Enschede. Via Hansd.

Huis van de Sovjets, Kaliningrad (Rusland)


De ruïnes van een kasteel moesten in de jaren ’60 wijken voor dit overheidsgebouw. Vanwege financiële problemen is het gebouw echter nooit voltooid. Tot 2005 was het een grijs, leeg betonblok, maar voor het stadsjubileum kreeg het een likje verf en échte ramen. Via Arthur van Beveren.

Antwerp Tower, Antwerpen (België)


In dit geval is het niet zozeer het dertien-in-een-dozijn-ontwerp, maar meer de locatie. Het prachtige oude stadscentrum van Antwerpen wordt abrupt onderbroken voor een glimmend, 87 meter hoog kantoorgebouw. Via kXe.

Le Volcan, Le Havre (Frankrijk)


Ook in Frankrijk kunnen ze mismatchen. In Le Havre staat een wit, raamloos architectenbraaksel met de uiterlijke kenmerken van een kerncentrale, midden in de oude haven. Via Philippe D.

Parlementsgebouw, Edinburgh (Schotland)


Het parlementsgebouw in Edinburgh werd in een lokale krant ooit omschreven als ‘een psychedelisch samenraapsel van vormen en lijnen’ en die omschrijving is erg treffend. Via David Hunsperger.

Lloyd’s, Londen (Engeland)


Een chaotisch gebouw in dezelfde ‘binnenstebuitenarchitectuurstijl’ als Centre Pompidou in Parijs, maar dan nog minder mooi. Via John Sparkie.

Inntel Hotel, Zaandam (Nederland)


Als Zaandam zou kunnen niezen, zou het plaatselijke Inntel Hotel het resultaat van de niesbui zijn. Via Bart van Damme.

Chisinau (Moldavië)


Het fantasieloze Moldavische Chisinau krijgt in zijn geheel een eervolle vermelding op deze lijst. De voormalige Sovjetstad werd door een Brits reismagazine verkozen tot lelijkste stad van het continent en staat symbool voor alle grijze betonblokken in Europa. Via whl.travel.


Welk gebouw ontbreekt volgens jou nog in deze lijst?


Plaats een reactie op dit blog

15 reacties


Naam

Email

Je bericht


de amsterdam arena

27-03-2012 - majestic

Zlaty Andel of het "dansende gebouw" (allebei in Praag) zijn ook erg lelijk. Vooral de eerste, een blinkend bankgebouw pal naast een oude synagoge.

28-03-2012 - noppie

Het zal wel aan mij liggen maar geen van bovenstaande gebouwen vind ik lelijk. @Noppie, Zlaty Andel staat toch bij metro halte Andel? en toch niet bij de oude synagoge, of vergis ik me?

31-03-2012 - mivvy

die antwerp tower is inderdaad wel zowat het lelijkst gebouw in Antwerpen, laat staan België. Het is een enorm deprimerende constructie aan een bus-lus waar zowat dagelijks tien duizenden op en afstappen; én dát gebouw zie je meestal eerst!

03-09-2012 - tomas

Brussel anspach centrum Brussel, hoofdzetel partena recht er tegenover, parking 58, ACOD gebouw op de anspachlaan, hoofdzetel BNPParipas naast Bozar, het Europees parlement en alle bijgebouwen rondom waarvoor hele wijken zijn platgegooid,... allemaal lelijk, brussel staat bol van de meest afschuwelijke gebouwen, je kan er een hele city trip mee vullen ;-)

03-09-2012 - david

Dit vind ik echt een BELACHELIJKE lijst. Op welke criteria is dit gebaseerd? Want het lijkt anders wel dat je bij elk van de boven aangehaalde gebouwen een andere reden lijkt te geven. Dit lijkt mij het werk van een stel narrow-minded conservatievelingen die noch op cultureel, historisch of architecturaal terrein een beargumenteerde mening kunnen vormen.

04-09-2012 - Jeroen

Nieuw Helmond, Oostende. Van buiten vreselijk (maar ik denk van binnen prachtig om in te wonen). Doet erg Nederlands aan, want daar staat het vol met van die braaksels.

05-09-2012 - Renaat Moerman

ik vind de meeste eigenlijk wel mooi of licht dat aan mij??

24-09-2012 - arendsoog133

Rozzol Melara,Trieste mankeert hier. Het is overweldigend als je langs de autoweg rijd. http://www.flickr.com/photos/medioman/592991314/

25-12-2013 - piet

Wow, sommige van deze gebouwen zijn echt supervet!! Ik vind juist dat jullie echt een prachtige lijst aparte, rare en prachtige gebouwen hebben neergezet! Toegegeven, sommige post-moderne diarree als die Britse intelligence service vind ik over 30 misschien een prachtig voorbeeld van laat 20e eeuwse dwaling, maar vooruit. Ik misgun niemand zijn eigen smaak, maar dit is toch echt een buitengewoon ondoordachte lijst als het om lelijke architectuur moet gaan. Want wat dat betreft is de ArenA boulevard nou wél weer een bekend gebouw van Sjoerd Soeters dat echt foeilijk is. Maar wat hij in Zaanstad heeft gedaan: Fantastisch! Dat gebouw ging de hele wereld over man!

04-04-2014 - Thijs

alles is echt smexy behalve die van belgie(antwerpen),rusland,engeland(loyd) en nederland(stadshaard)

27-05-2014 - werqwer

HALLOOO! die gebouwen zijn hartstikke leuk joh gekkerds....

29-09-2014 - Doe eens niet zo gek

[…] en komen er woonunits in het pand.’ Enkele jaren geleden werd de Tower nog opgenomen in een lijst met lelijkste gebouwen van Europa, maar daar komt binnenkort dus verandering […]

14-04-2016 - Grootste pop-up met blokruimte én frisse pintjes | 21bis

Zijn jullie wel eens bij de universiteitskliniek van Aken geweest. Ik heb mij nooit bezig gehouden met het predicaat "lelijk" waar het gebouwen betrof - tot ik dit gebouw zag!

28-06-2016 - Jopie

Dit zijn bijna allemaal bijzondere en zeer fantasievolle bebouwen. Het Huis van de Sovjets en het Paleis van Ceaucescu vallen uit de toon omdat het inderdaad twee van de lelijkste gebouwen ter wereld zijn. In steden als Brussel, Luik, Charleroi, Birmingham, Manchester, Keulen, Essen en Oberhausen staan opvallend veel monsterlijke gebouwen trouwens. Uit alleen die steden zou je al zo een top 100 kunnen maken.

10-09-2016 - Jim B

Recente artikelen

crypto en vakantie

De beste manieren om je crypto- beleggingen te diversifiëren

Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ripple, Ethereum en vele anderen, hebben de afgelopen jaren enorme populariteit en aandacht gekregen als een alternatieve vorm van belegging. Veel beleggers zijn geïnteresseerd geraakt in de potentie van cryptobeleggingen om hoge rendementen te genereren, maar het is belangrijk om te onthouden dat de cryptomarkt volatiel en risicovol kan zijn. Een manier om de risico's te beheersen en je cryptobeleggingen te optimaliseren, is door te diversifiëren. In dit artikel zullen we de beste manieren bespreken om je crypto-beleggingen te diversifiëren. 1. Investeer in verschillende cryptocurrency's Het is belangrijk om niet alleen te focussen op één enkele cryptocurrency, maar te diversifiëren en in meerdere cryptocurrency's te investeren. Er zijn duizenden cryptocurrency's op de markt, elk met zijn eigen kenmerken, use cases en potentieel voor groei. Door je beleggingen te spreiden over verschillende cryptocurrency's, spreid je het risico en verklein je de kans dat een enkele cryptocurrency een groot deel van je portefeuille domineert. 2. Investeer in verschillende sectoren van de cryptomarkt De cryptomarkt bestaat uit verschillende sectoren, zoals gedecentraliseerde financiën (DeFi), non-fungible tokens (NFT's), slimme contractplatforms en meer. Door te investeren in verschillende sectoren van de cryptomarkt, kun je profiteren van de groei en ontwikkeling van verschillende gebruiksscenario's en toepassingen van blockchain-technologie. Het is belangrijk om jezelf te informeren over de verschillende sectoren en projecten binnen de cryptomarkt en een weloverwogen keuze te maken bij het diversifiëren van je beleggingen. 3. Diversifieer je beleggingen over verschillende beleggingscategorieën Naast het diversifiëren van cryptocurrency's en sectoren, kun je ook je beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Er zijn verschillende manieren om in cryptocurrency's te beleggen, zoals het kopen van de daadwerkelijke munten, beleggen in cryptocurrency-fondsen, futures, opties en meer. 4. Stel een duidelijk beleggingsdoel en pas je portefeuille aan Bij het diversifiëren van je crypto-beleggingen is het belangrijk om een duidelijk beleggingsdoel te hebben en je beleggingen aan te passen op basis van je risicotolerantie en beleggingshorizon. Als je bijvoorbeeld een langetermijnbelegger bent met een laag risicotolerantieniveau, kun je ervoor kiezen om je beleggingen meer te diversifiëren over gevestigde cryptocurrency's met een stabielere marktgeschiedenis. Aan de andere kant, als je een meer risicovolle belegger bent met een kortere beleggingshorizon, kun je ervoor kiezen om meer te investeren in opkomende cryptocurrency's met een hoger groeipotentieel, maar ook een hoger risico. 5. Overweeg diversificatie buiten de cryptomarkt Hoewel diversificatie binnen de cryptomarkt belangrijk is, is het ook verstandig om diversificatie buiten de cryptomarkt te overwegen. Het is niet verstandig om al je beleggingen alleen in cryptocurrency's te hebben, aangezien dit een hoger risico met zich meebrengt. Door te diversifiëren naar andere beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed, en andere traditionele activa, kun je je risico verder spreiden en je portefeuille beter beschermen tegen volatiliteit in de cryptomarkt. Het diversifiëren van je crypto-beleggingen is een belangrijke strategie om risico's te beheersen en je portefeuille te optimaliseren. Door te investeren in verschillende cryptocurrencies, sectoren van de cryptomarkt, beleggingscategorieën en door regelmatig je portefeuille te herzien en aan te passen, kun je je kansen op succesvolle beleggingsresultaten vergroten en je risico minimaliseren. Het is echter belangrijk om altijd goed onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je beleggingsbeslissingen neemt. De cryptomarkt blijft volatiel en het is essentieel om bewust te zijn van de risico's die gepaard gaan met investeren in cryptocurrencies.

Bekijken
Depositphotos_146950037_S

Vanaf Duitsland vliegen doe je met deze tips!

Gaan jullie bijna op vakantie en vliegen jullie vanaf luchthaven Düsseldorf of Weeze in Duitsland? De kans is groot dat jullie vliegtickets een stuk goedkoper zijn vanaf Duitsland, maar je moet er wel rekening mee houden dat je daar ook nog naartoe moet gaan. Met de tips in dit artikel kunnen jullie met een gerust hart op vakantie gaan! Met het openbaar vervoer naar Duitsland Met het openbaar vervoer naar Duitsland gaan is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is zeker wel mogelijk. Het nadeel van reizen met de trein is alleen wel dat je rekening moet houden met de reistijden en eventuele vertragingen. Daarnaast heb je natuurlijk niet heel veel plek in de trein, dus is het niet verstandig met erg veel bagage te gaan reizen. Sluiten de tijden niet goed aan op de tijd dat je moet gaan vliegen? Dan kun je er ook voor kiezen een dag van tevoren naar Duitsland te reizen en daar een overnachting te boeken in de buurt van het vliegveld. Met de eigen auto naar het vliegveld Het is ook heel goed mogelijk met je eigen auto naar Duitsland te rijden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je genoeg ruimte hebt om alles mee te nemen, en kun je dit gewoon op je eigen tempo doen. Parkeren Düsseldorf airport is namelijk heel goed mogelijk. Op het terrein zelf zijn er 8 parkeerruimtes, maar er zijn ook verschillende parkeerbedrijven waarbij je een parkeerplek kunt boeken. Deze liggen vlakbij de luchthaven waardoor je veel minder betaald voor het parkeren. Vanaf de parkeerplek kun je met een shuttlebus naar het vliegveld toe, zodat je niet hoeft te lopen. Ook parkeren Weeze airport is mogelijk. Deze luchthaven is erg populair bij mensen uit Duitsland, Nederland en België omdat hij een erg centrale ligging heeft en goed te bereiken is. Op P1 en P2 kun je voor een langere periode parkeren, wat ideaal is als je op vakantie gaat. P1 ligt voor de terminal, waardoor je niet lang met je bagage hoeft te lopen, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. P2 ligt iets verder weg, en is dan ook iets goedkoper. Weeze beschikt daarnaast ook over een parkeergarage die altijd voorzien is van camerabewaking en kentekenherkenning. Vervoer regelen De laatste optie is dat je vervoer regelt om naar het vliegveld toe te gaan. Je zou bijvoorbeeld een taxi kunnen regelen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier flink voor betaald. Een andere optie is dat je een vriend of familielid vraagt om jullie naar het vliegveld te brengen. wel moet je dan goed kijken of iedereen wel in de auto past én je daarnaast nog genoeg ruimte hebt voor alle bagage.

Bekijken