Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Romeinse Historie in Europese Steden

Romeinse Historie in Europese Steden

Liefhebbers van de Romeinse oudheid hoeven niet perse naar Italië af te reizen om ruïnes of andere overblijfselen te bezichtigen. Het Romeinse Rijk was 2.000 jaar geleden immens en strekte zich uit van Engeland tot Afrika en het Midden-Oosten.

Wil je tijdens een stedentrip graag meer te weten komen over de lokale én de Romeinse geschiedenis? Denk dan eens aan een bezoek aan één van deze steden.

Efeze, Turkije

De Turkse havenstad Efeze ligt niet ver van de toeristische badplaats Ku?adas?, tegenover het Griekse eiland Samos. Zo’n drieduizend jaar geleden werd de stad gesticht door de Grieken, maar de Romeinen namen de stad rond het begin van de jaartelling over. Van zowel de Grieken als de Romeinen is nog veel terug te vinden in en rond Efeze. De Bibliotheek van Celsus en de tombe van de apostel Johannes zijn hiervan schitterende voorbeelden. De Tempel van Artemis, dat tot één van de zeven wereldwonderen wordt gerekend, is helaas niet meer te bewonderen. Dit bouwwerk moet volgens de overleveringen immens geweest zijn, maar werd in het jaar 262 volledig verwoest.


De details van de Bibliotheek van Celsus zijn nog altijd duidelijk zichtbaar, via Djam

Keulen, Duitsland

Ooit heersten de Romeinen zelfs in grote delen van Noord Europa. Eén van de grootste noordelijke Romeinse nederzettingen was Colonia Agrippina, dat tegenwoordig bekend staat als Keulen. De stad groeide uit tot de hoofdstad van de Romeinse provincie Germania Inferior. Ondanks zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog valt er voor liefhebbers van de Romeinse geschiedenis nog ruim voldoende te genieten in Keulen. Er zijn resten van Romeinse torens en stadsmuren te bekijken in de openlucht, terwijl veel kleinere vondsten tentoon worden gesteld in het Romeins-Germaans Museum, pal naast de Dom van Keulen.


Het Römisch-Germanisches Museum in Keulen, via Catherine

Pula, Kroatie

De Kroatische stad Pula behoorde lange tijd tot het Romeinse Rijk en later tot Italië. Tegenwoordig telt het 3.000 jaar oude Pula ruim 60.000 inwoners en is het de belangrijkste toeristische stad op het schiereiland Istrië. De Tempel van Augustus, het Forum, het amfitheater en de Herculespoort zijn belangrijke Romeinse bezienswaardigheden in Pula, maar ook de collectie van het plaatselijke Archeologisch Museum mag er zijn. Verder vaar je in ongeveer drie uur met de veerdienst van Pula naar Venetië, waardoor beide steden prima met elkaar te combineren zijn tijdens een stedentrip.


In het grote amfitheater van Pula worden nog regelmatig voorstellingen gegeven, via Frank Bowles

Bath, Engeland

Er zijn maar weinig steden met een minder fantasierijke naam dan Bath, die niet ver van Bristol en Cardiff ligt. Deze Engelse stad werd namelijk door de Romeinen gesticht als plaats om de baden. Tijdens de driehonderd jaar lange aanwezigheid van de Romeinen groeide Bath uit tot een volwaardige nederzetting, maar de baden bleven centraal staan in de stad. Na het verval van het Romeinse Rijk ging een groot deel verloren, maar de Britten hebben een aantal belangrijke gebouwen en baden zorgvuldig herbouwd in het Roman Baths Museum. De gehele stad Bath werd ruim 20 jaar geleden al verklaard tot UNESCO Werelderfgoed.


Een (deels gereconstrueerd) Romeins bad in Bath, via Colourful_insomnia

Mérida, Spanje

In onder meer Segovia, Toledo en Italica (vlakbij Sevilla) zijn veel Romeinse bouwwerken te vinden, maar de meeste ruïnes uit die tijd liggen in en rondom Mérida. Met een lengte van 721 meter is de Puente Romano, die nog steeds gebruikt wordt door voetgangers, de langste Romeinse brug ter wereld. Ook aquaduct Los Milagros, het amfitheater en de zuilen van de Tempel van Diana zijn zeker een bezoek waard. De belangrijkste Romeinse vondsten worden bewaard in Museo de Arte Romano, dat één van de grootste collecties Romeinse kunst ter wereld beheert.


Een oude én een nieuwe brug in Mérida, via Mamusia

Trier, Duitsland

Niet ver van de grens met Luxemburg ligt de oudste stad van Duitsland, Trier. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 100.000 inwoners, wat eigenlijk niet veel meer is dan de 70.000 bewoners tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. Het Rheinisches Landesmuseum, het amfitheater en badhuis Kaiserthermen herinneren nog dagelijks aan de Romeinen, maar hét symbool van de stad is de Porta Nigra. Deze zwartverkleurde Romeinse stadspoort telt drie verdiepingen, die allen toegankelijk zijn voor toeristen en een mooi uitzicht bieden over het historische stadscentrum.


De voormalige stadspoort van Trier, via Ludwig Christ

Orange, Frankrijk

Orange is een stadje met ongeveer 30.000 inwoners in het Zuid-Franse departement Vaucluse, op ongeveer anderhalf uur rijden van Marseille. Orange werd gesticht als Arausio door veteranen van het Tweede Legioen van het Romeinse leger, die een kleinere versie van Rome wilden opbouwen. Om de gelijkenis met Rome duidelijk te maken, verrees er een aantal imposante gebouwen. Onder meer de triomfboog en een Romeins theater, dat als het best bewaarde theater uit die tijd wordt gezien, staan nog steeds fier overeind. Niet ver van Orange ligt nog een voormalige Romeinse nederzetting, Arles, waarmee de Zuid-Franse regio veel Romeinse geschiedenis herbergt.


Het enorme Romeinse theater in Orange, via Jeremy Rowland

Conímbriga, Portugal

Conímbriga is de grootste Romeinse nederzetting in Portugal. Diverse badhuizen, woningen, stadsmuren en andere bouwwerken zijn opgegraven in het voormalige stadje, dat ongeveer 200 kilometer ten noorden van Lissabon ligt. Nog altijd worden hier opgravingen gedaan. Zo is de verwachting dat het amfitheater van Conímbriga begin 2013 te bezichtigen zal zijn. Er bevinden zich nog veel meer ruïnes ongeveer vier meter onder de grond, waardoor nog niet bekend is wanneer de volledige omvang van Conímbriga zal zijn blootgelegd.


Een oude Romeinse muur met op de voorgrond één van de vele mozaïeken, via Suzanne Levasseur

Recente artikelen

auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken
monte carlo casino

De leukste steden om te gokken in Europa

Ben je op zoek naar een spannend avontuur vol entertainment? Europa heeft een aantal geweldige steden waar je kunt genieten van een gokervaring van wereldklasse. Of je nu een ervaren gokker bent of gewoon op zoek bent naar wat plezier en opwinding, deze steden bieden voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de leukste steden om te gokken in Europa. Oefen alvast online met gokken Wanneer je meer wilt weten over hoe diverse kansspelen werken, kun je gratis versies spelen online. Op die manier kun je de regels en strategieën van een spel als Lightning Roulette leren zonder risico te lopen. Het is ook belangrijk om jezelf grenzen te stellen en alleen te gokken met geld dat je kunt missen wanneer je wel voor echte winst gaat spelen. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met gokken of als je denkt dat je een gokprobleem hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. De gokhotspots van Europa Europa staat bekend om zijn prachtige casino's en gokhotspots. Een van de meest populaire bestemmingen is Monte Carlo in Monaco. Dit kleine vorstendom aan de Franse Rivièra is de thuisbasis van het wereldberoemde Casino de Monte Carlo. Met zijn prachtige architectuur en glamoureuze sfeer is dit casino een must-visit voor elke gokliefhebber. Een andere gokhotspot in Europa is Las Vegas in Spanje. Deze stad aan de Costa del Sol heeft een aantal geweldige casino's en biedt een bruisend nachtleven. Je kunt genieten van een avondje uit in een van de vele clubs en bars, en daarna je geluk beproeven in een van de casino's. Een gokparadijs op het Europese continent Als je op zoek bent naar een echt gokparadijs, dan moet je naar Macau gaan. Deze voormalige kolonie van Portugal is nu een speciale administratieve regio van China en staat bekend om zijn enorme casino's en luxe resorts. Macau is de enige plek in China waar gokken legaal is, en het trekt dan ook veel gokliefhebbers van over de hele wereld. Daardoor is het zelfs Las Vegas voorbijgestreefd als grootste gokstad ter wereld. Een andere geweldige bestemming voor gokkers is Londen in het Verenigd Koninkrijk. Deze bruisende stad heeft een aantal exclusieve casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in stijl. Van traditionele casino's tot high-tech gokhallen, Londen heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa Als je op zoek bent naar een unieke gokervaring, dan moet je naar Praag in Tsjechië gaan. Deze prachtige stad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit in een historische omgeving. Naast gokken kun je ook genieten van de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad. Een andere stad die je moet bezoeken is Amsterdam in Nederland. Deze bruisende hoofdstad heeft een aantal geweldige casino's waar je kunt genieten van een avondje uit vol spanning en plezier. Naast gokken kun je ook genieten van de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft, zoals musea, grachten en gezellige cafés. Ontdek diverse Europese steden vol entertainment Naast de hierboven genoemde steden zijn er nog veel meer geweldige bestemmingen in Europa waar je kunt genieten van een gokavontuur. Denk bijvoorbeeld aan Barcelona in Spanje, waar je kunt genieten van een bruisend nachtleven en een aantal geweldige casino's. Of ga naar Wenen in Oostenrijk, waar je kunt genieten van een avondje uit in een elegante en stijlvolle omgeving. Of je nu op zoek bent naar een gokparadijs of gewoon wat plezier en opwinding wilt, Europa heeft voor elk wat wils. Verken de gokwereld in Europa en ontdek de leukste steden om te gokken. Waag je kans en geniet van een onvergetelijke ervaring vol entertainment.

Bekijken