Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Mooiste Stadsparken en Publieke Tuinen van Europa

De Mooiste Stadsparken en Publieke Tuinen van Europa

Liefhebbers van natuur én stedentrips kunnen in de zomer hun lol op, als alle stadsparken en publieke tuinen in volle bloei staan. Deze groene oases van rust in het drukke stadsleven zijn de ideale combinatie van stad en natuur, en bovendien vaak nog gratis ook!

We zetten tien van de mooiste publieke tuinen en stadsparken op een rijtje.

1. Tuinen van Versailles, Versailles

Ooit de privétuinen van Lodewijk de Veertiende, tegenwoordig de grootste Franse tuinen ter wereld. Aan kostenbesparing deed de Zonnekoning niet, getuige het prijskaartje van (omgerekend) twee miljard Euro. De schitterende tuinen (en het kasteel) van Versailles liggen een paar kilometer ten zuiden van Parijs, en zijn dus goed te combineren met een bezoek aan de Franse hoofdstad.


Foto via Fjodor M.

2. Boboli-tuinen, Florence

Palazzo Pitti is één van de vele Italiaanse paleizen, en ligt in het stadscentrum van Florence. Dit paleis, dat eigendom was van de familie De Medici, is samen met de aangrenzende Giardino di Boboli, zes dagen per week geopend voor bezoekers. De vele fonteinen, standbeelden en prachtige architectuur leverden de Boboli-tuinen de bijnaam ‘Koningin van alle Toscaanse tuinen’ op.


Foto via Tina Mannelli

3. Parade Gardens, Bath

Het eeuwenoude Bath is volgens vele één van mooiste steden van Groot Brittannië. Ooit was de voormalige Romeinse nederzetting de grootste stad van Engeland. Tegenwoordig is Bath met ongeveer 83,000 inwoners bescheiden qua grootte, maar toch telt de stad zo’n tien parken. Parade Gardens is niet eens het grootste park, maar qua ligging, aan de rivier de Avon en nabij Bath Abbey, wel de mooiste. Tijdens de zomermaanden betalen toeristen 1 pond (€1,25) voor toegang tot het park.


Foto via Adam

4. Holyrood Park, Edinburgh

Het ruim 250 hectare grote, heuvelachtige landschap van Holyrood Park, dat ook wel Queen’s Park genoemd wordt, herbergt meerdere natuurlijke bezienswaardigheden. Vanaf het hoogste punt, Arthur’s Seat, kijk je uit over de stad Edinburgh, terwijl ook de basaltzuilen Samson’s Ribs en het meertje St Margaret’s Loch mooie plekken zijn om even uit te rusten tijdens een parkwandeling.


Foto via David Ross

5. Bergpark Wilhelmshöhe, Kassel

Met een oppervlakte van bijna 2,5 vierkante kilometer is Bergpark Wilhelmshöhe in het Duitse Kassel het grootste bergpark van Europa. Bovenaan de berg, op 523 meter hoogte, waakt Hercules over het park. Onderweg naar beneden, waar het stadscentrum ligt, passeer je onder andere diverse watervallen, het oude Slot Löwenburg en Slot Wilhelmshöhe. Ten zuiden van het stadscentrum ligt overigens nóg een groot park, het Frans aandoende Karlsaue.


Foto via Marco

6. Phoenix Park, Dublin

Op twee kilometer van het stadscentrum van Dublin ligt Phoenix Park, het grootste ommuurde stadspark van Europa. En die muren staan er niet voor niets, want sinds de zeventiende eeuw leeft er een grote kudde damherten in het park. Ook de dierentuin Dublin Zoo, dat één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad is, ligt in Phoenix Park.


Foto via Helen Mulvey

7. Park Güell, Barcelona

In 1984 was Park Güell één van de eerste parken die werd opgenomen op de lijst met Werelderfgoederen van UNESCO. Het park, dat door Antoni Gaudí in opdracht van Eusebi Güell werd ontworpen, was in eerste instantie bedoeld als woonwijk. Er werden slechts twee huizen verkocht, en dus was een park een betere oplossing. De vele kunstwerken, fraai ontworpen paden en speelse overgangen tussen bouwmaterialen en natuur zijn slechts enkele bewijsstukken van de genialiteit van Gaudí.


Foto via Wolfgang Staudt

8. Jardin du Luxembourg, Parijs

Palais du Luxembourg is geinspireerd door het eerder genoemde Palazzo Pitti. Op zich niet zo vreemd, want de opdrachtgeefster voor de aanleg van het park was een telg uit de De Medici-familie. Beide paleizen hebben een vergelijkbare uitstraling, en worden omringd door enorme, schitterende tuinen. Jardin du Luxembourg is het op-één-na-grootste publieke park van Parijs, en trekt doordeweeks veel studenten aan. In het weekend tref je hier vooral gezinnen, spelende kinderen en toeristen.


Foto via Fuerst

9. Villa Doria Pamphili, Rome

Waar meestal Villa Borghese, de Vaticaanse Tuinen of Luna Park worden genoemd als vooraanstaande Romeinse tuinen, bezoeken de locals vooral Villa Doria Pamphili. Het park omringt een statig, zeventiende-eeuws landhuis, dat ooit aan de familie Pamphili toebehoorde. In het Villa Doria Pamphili, dat het grootste park van Rome is, wordt in het weekend vooral veel gejogd, gepicknickt en gesport.


Foto via Freddy

10. Parque de Retiro, Madrid

Tot het einde van de negentiende eeuw was El Retiro het privépark van de Spaanse koninklijke familie, maar sindsdien is het voor iedereen vrij toegankelijk. Het populaire stadspark ligt dicht bij het stadscentrum van Madrid en het Pradomuseum, en staat vol standbeelden, monumenten en kleine galerijen. In het park ligt ook Palacio de Cristal, het kristalpaleis, dat bijna volledig uit staal en glas is opgebouwd.


Foto via José M.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken