Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Tien Nieuwe Europese Trekpleisters

Tien Nieuwe Europese Trekpleisters

De Eiffeltoren, de Big Ben en de Toren van Pisa heb je al bezocht en ook de Sagrada Familia en Manneke Pis staan al prominent in je fotoalbum. Gelukkig komen er regelmatig nieuwe toeristische trekpleisters bij in Europa, zodat je je lijstje continu kunt blijven aanvullen met nieuwe must-sees.

Toegegeven, oude bezienswaardigheden hebben vaak wat meer charme of een indrukwekkende geschiedenis. Dat monumenten uit de 21ste eeuw minstens zo mooi kunnen zijn, tonen deze tien prachtige jonge toeristentrekkers aan. Inspiratie via Travel+Leisure / Het Nieuwsblad.

Ordrupgaard Museum, Kopenhagen

Na zijn dood in 1953 liet Wilhelm Hansen zijn huis Ordrupgaard, waarin een enorme collectie Deense en Franse kunst was opgeslagen, na aan de Deense staat. Om deze collectie op een waardige manier tentoon te kunnen stellen, werd de Iraakse architecte Zaha Hadid aangewezen om, vijftig jaar na de dood van Hansen, een markante aanbouw te ontwerpen. In 2005 werd het verbouwde museum in Kopenhagen geopend voor het publiek.


Een gedeelte van de aanbouw, via dod:

Metropol Parasol, Sevilla

Het door de Duitse Jürgen Mayer-Hermann ontworpen Metropol Parasol is, met met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter, het grootste houten bouwwerk ter wereld. In Sevilla is het geraamte beter bekend als Las Setas de la Encarnación, de paddestoelen van Encarnación, naar het plein waarop het functionele kunstwerk te bewonderen is.


Afbeelding via Javier

Orbit Tower, Londen

Voor het einde van dit jaar moet de bouw klaar zijn. De 115 meter hoge Orbit Tower moet in 2012 namelijk dé blikvanger van de Olympische Spelen in Londen worden. Vanuit vrijwel iedere hoek van het Olympisch Dorp kun je het grootste publieke kunstwerk van Groot Brittannië bewonderen, terwijl het panoramadek in de toren weer een prachtig uitzicht over de sportieve omgeving biedt.


Orbit Tower is bijna gereed, via ArcelorMittalOrbit

Harpa, Reykjavik

Even leek de bouw van dit concertgebouw annex conferentiecentrum in Reykjavik uit te lopen op een fiasco. De financiële crisis leek de voltooiing in de weg te staan, maar na een donatie van de IJslandse staat, kon het gebouw toch worden opgeleverd. Uiteindelijk kon Harpa op 4 mei 2011 alsnog feestelijk worden geopend.


Afbeelding via Agnar Danielsson

Riverside Museum, Glasgow

In juni 2011 verhuisden de collecties van het Glasgow Museum of Transport naar een nieuw, schitterend pand. Ontworpen door dezelfde architect als de aanbouw van het Ordrupgaard Museum, kijkt het golvende gebouw uit over de rivier de Clyde. De vier jaar durende bouw heeft de regering en de gemeente Glasgow ongeveer honderd miljoen Euro gekost.


Afbeelding via Tom

Chiesa di Dio Padre Misericordioso, Rome

Waar de meeste kerken zich laten kenmerken door hoge klokkentorens en statige glas-in-loodramen, valt de Chiesa di Dio Padre Misericordioso op door haar frisse en moderne architectuur. Richard Meier ontwierp het spierwitte gebouw, dat in 2000 in de wijk Tor Tre Teste in Rome in gebruik werd genomen.


Misschien wel de meest herkenbare kerk van Italië, via Xavier de Jaureguiberry

Centre Pompidou, Metz

Met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter is het in 2010 geopende Centre Pompidou in Metz het grootste Franse museum buiten de hoofdstad Parijs. Niet alleen in het museum zelf kun je genieten van kunst, ook de buitenzijde is prachtig. De Japanse architect Shigeru Ban baseerde zijn houten ontwerp opmerkelijk genoeg op een Chinees hoedje, dat hij in Parijs op straat vond.


Centre Pompidou in Metz, via Sebastiano Petruzzello

De Vergeten Monumenten van Joegoslavië

In de jaren ’60 en ’70 verrezen op diverse plaatsen in het toenmalige Joegoslavië monumenten, voornamelijk ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. De ruim 15 monumenten zijn dus niet nieuw, maar zijn sinds het einde van de Balkanoorlogen in 2001 wél een stuk toegankelijker. Jammer om te zien dat de lokale overheden het bestaan van de kunstwerken soms vergeten lijken te zijn.


Het futuristische Makedonium bij Kruševo in Macedonië, via Gordana Kvajo

Steilneset, Vardø

In de zeventiende eeuw vond de grootste heksenjacht van Scandinavië plaats in het Noorse Vardø, in de provincie Finnmark, tegen de Finse grens. Als eerbetoon voor de 91 omgebrachten ‘heksen’, verrees Steilneset aan de kust van de Barentszzee, een herdenkingsmonument met een 125 meter lange informatiezuil en een eeuwig brandende vlam.


Het meest afgelegen herdenkingsmonument van Europa, via Viggo Johansen

Joods Museum, Berlijn

Architect Daniel Libeskind, die onder meer ook 1 World Trade Center ontwierp ter vervanging van het World Trade Center in New York, tekende de scherpe lijnen van het Jüdisches Museum Berlin. Zijn ontwerp zit vol symboliek en verwijzingen naar de Joodse gemeenschap in Duitsland. In 2001 opende het museum in Berlijn voor het eerst haar deuren voor het publiek.


Het Joods Museum (links) vanuit de lucht, via Wikipedia

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken