Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De leukste bestemmingen voor een winterse stedentrip

De leukste bestemmingen voor een winterse stedentrip

Een dik pak sneeuw en mooi verlichte straten kunnen zelfs de meest kleurloze stad omtoveren tot een sfeervolle sprookjesstad. Ondanks de lagere temperatuur, krijg je toch een warm wintergevoel. Kun je nagaan als dit gebeurt in een stad die alles behalve kleurloos is, zoals één van deze winterbestemmingen bij uitstek.

Wenen

Door het continentale klimaat kan het ‘s-winters flink koud worden in Wenen. Gelukkig hebben de inwoners van de Oostenrijkse hoofdstad hier iets op gevonden: je houdt je gewoon warm met behulp van lokale culinaire specialiteiten. Want opwarmen met apfelstrudel, een Wiener Schnitzel of een Pharisäer-koffiespecialiteit met uitzicht op het Weense Rathaus is echt geen straf.


Afbeelding via Anastasia Abramova

Tromsø

Tromsø is de meest noordelijk gelegen stad met meer dan 50.000 inwoners ter wereld. Desondanks is het in de Noorse havenstad nooit kouder geworden dan min achttien. Dit komt voornamelijk door de ligging, die er ook voor zorgt dat Tromsø wordt gezien als de beste plek om het Noorderlicht waar te nemen, tussen november en januari. Dankzij deze ligging is het ook de lichtste stad ter wereld, want tussen 18 mei en 21 juli gaat de zon niet onder en zorgen alleen de omliggende bergen voor een beetje schaduw.


Afbeelding via Wikipedia

Berlijn

Zelfs bij de laagste temperaturen (het record staat op min 25) krijg je het in Mitte, het historische hart van Berlijn, niet snel koud. Gebeurt dat onverhoopt toch, dan kun je schuilen in één van de musea op Museumeiland, of in één van de bars of restaurantjes in de wijk Prenzlauer Berg.


Afbeelding via sthphoto

Krakau

Het historische stadscentrum van Krakau behoort sinds 1978 de allereerste vermeldingen op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen. Al wandelend door het eeuwenoude centrum van de stad begrijp je deze vroege inschrijving echter direct. Deze Poolse stad wordt ook wel het Florence van het Noorden genoemd, al heeft ‘dit’ Florence een veel meer winters karakter dan de Italiaanse.


Afbeelding via Mattrulez

Stockholm

De Zweedse hoofdstad Stockholm ligt op 14 eilanden, die allen met bruggen aan elkaar verbonden zijn. Vaak vriest in de winter een gedeelte van het water rondom de stad dicht, waardoor schaatsen rondom de oude, romantische binnenstad Gamla Stan tot de mogelijkheden behoort.


Afbeelding via 123rf.com

Tallinn

Deze Estse hanzestad is de op-drie-na meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld, enkel Reykjavik, Helsinki en Oslo liggen nog nét iets noordelijker. De kans op een witte deken is dan ook vrij groot in Tallinn, zeker tussen november en februari. Vanuit de toren van de Sint Olafkerk (ooit de hoogste kerk ter wereld) heb je een prachtig uitzicht over de witte daken van het eeuwenoude, door UNESCO beschermde, stadscentrum.


Afbeelding via Ari Helminen

Málaga

Ben je een echte koukleum? Dan is Málaga de perfecte bestemming voor een winterstedentrip voor je, want met een gemiddelde temperatuur van 17 graden in januari en februari zul je het hier niet snel koud krijgen. In deze Zuid-Spaanse stad is het kwik de afgelopen eeuw zelfs slechts eenmaal onder het vriespunt terecht gekomen. In 2005 werd het -0,1 graad. Brrr…


Afbeelding via avidday

En wat is jouw favoriete winterbestemming?

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken