Liefhebbers van natuur én stedentrips kunnen in de zomer hun lol op, als alle stadsparken en publieke tuinen in volle bloei staan. Deze groene oases van rust in het drukke stadsleven zijn de ideale combinatie van stad en natuur, en bovendien vaak nog gratis ook!

We zetten tien van de mooiste publieke tuinen en stadsparken op een rijtje.

1. Tuinen van Versailles, Versailles

Ooit de privétuinen van Lodewijk de Veertiende, tegenwoordig de grootste Franse tuinen ter wereld. Aan kostenbesparing deed de Zonnekoning niet, getuige het prijskaartje van (omgerekend) twee miljard Euro. De schitterende tuinen (en het kasteel) van Versailles liggen een paar kilometer ten zuiden van Parijs, en zijn dus goed te combineren met een bezoek aan de Franse hoofdstad.


Foto via Fjodor M.

2. Boboli-tuinen, Florence

Palazzo Pitti is één van de vele Italiaanse paleizen, en ligt in het stadscentrum van Florence. Dit paleis, dat eigendom was van de familie De Medici, is samen met de aangrenzende Giardino di Boboli, zes dagen per week geopend voor bezoekers. De vele fonteinen, standbeelden en prachtige architectuur leverden de Boboli-tuinen de bijnaam ‘Koningin van alle Toscaanse tuinen’ op.


Foto via Tina Mannelli

3. Parade Gardens, Bath

Het eeuwenoude Bath is volgens vele één van mooiste steden van Groot Brittannië. Ooit was de voormalige Romeinse nederzetting de grootste stad van Engeland. Tegenwoordig is Bath met ongeveer 83,000 inwoners bescheiden qua grootte, maar toch telt de stad zo’n tien parken. Parade Gardens is niet eens het grootste park, maar qua ligging, aan de rivier de Avon en nabij Bath Abbey, wel de mooiste. Tijdens de zomermaanden betalen toeristen 1 pond (€1,25) voor toegang tot het park.


Foto via Adam

4. Holyrood Park, Edinburgh

Het ruim 250 hectare grote, heuvelachtige landschap van Holyrood Park, dat ook wel Queen’s Park genoemd wordt, herbergt meerdere natuurlijke bezienswaardigheden. Vanaf het hoogste punt, Arthur’s Seat, kijk je uit over de stad Edinburgh, terwijl ook de basaltzuilen Samson’s Ribs en het meertje St Margaret’s Loch mooie plekken zijn om even uit te rusten tijdens een parkwandeling.


Foto via David Ross

5. Bergpark Wilhelmshöhe, Kassel

Met een oppervlakte van bijna 2,5 vierkante kilometer is Bergpark Wilhelmshöhe in het Duitse Kassel het grootste bergpark van Europa. Bovenaan de berg, op 523 meter hoogte, waakt Hercules over het park. Onderweg naar beneden, waar het stadscentrum ligt, passeer je onder andere diverse watervallen, het oude Slot Löwenburg en Slot Wilhelmshöhe. Ten zuiden van het stadscentrum ligt overigens nóg een groot park, het Frans aandoende Karlsaue.


Foto via Marco

6. Phoenix Park, Dublin

Op twee kilometer van het stadscentrum van Dublin ligt Phoenix Park, het grootste ommuurde stadspark van Europa. En die muren staan er niet voor niets, want sinds de zeventiende eeuw leeft er een grote kudde damherten in het park. Ook de dierentuin Dublin Zoo, dat één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad is, ligt in Phoenix Park.


Foto via Helen Mulvey

7. Park Güell, Barcelona

In 1984 was Park Güell één van de eerste parken die werd opgenomen op de lijst met Werelderfgoederen van UNESCO. Het park, dat door Antoni Gaudí in opdracht van Eusebi Güell werd ontworpen, was in eerste instantie bedoeld als woonwijk. Er werden slechts twee huizen verkocht, en dus was een park een betere oplossing. De vele kunstwerken, fraai ontworpen paden en speelse overgangen tussen bouwmaterialen en natuur zijn slechts enkele bewijsstukken van de genialiteit van Gaudí.


Foto via Wolfgang Staudt

8. Jardin du Luxembourg, Parijs

Palais du Luxembourg is geinspireerd door het eerder genoemde Palazzo Pitti. Op zich niet zo vreemd, want de opdrachtgeefster voor de aanleg van het park was een telg uit de De Medici-familie. Beide paleizen hebben een vergelijkbare uitstraling, en worden omringd door enorme, schitterende tuinen. Jardin du Luxembourg is het op-één-na-grootste publieke park van Parijs, en trekt doordeweeks veel studenten aan. In het weekend tref je hier vooral gezinnen, spelende kinderen en toeristen.


Foto via Fuerst

9. Villa Doria Pamphili, Rome

Waar meestal Villa Borghese, de Vaticaanse Tuinen of Luna Park worden genoemd als vooraanstaande Romeinse tuinen, bezoeken de locals vooral Villa Doria Pamphili. Het park omringt een statig, zeventiende-eeuws landhuis, dat ooit aan de familie Pamphili toebehoorde. In het Villa Doria Pamphili, dat het grootste park van Rome is, wordt in het weekend vooral veel gejogd, gepicknickt en gesport.


Foto via Freddy

10. Parque de Retiro, Madrid

Tot het einde van de negentiende eeuw was El Retiro het privépark van de Spaanse koninklijke familie, maar sindsdien is het voor iedereen vrij toegankelijk. Het populaire stadspark ligt dicht bij het stadscentrum van Madrid en het Pradomuseum, en staat vol standbeelden, monumenten en kleine galerijen. In het park ligt ook Palacio de Cristal, het kristalpaleis, dat bijna volledig uit staal en glas is opgebouwd.


Foto via José M.