De overgang van herfst naar winter is altijd wat wisselvallig. Soms wat regen, soms wat sneeuw, heel soms wat zon, maar meestal grijs. En wat is er dan beter dan even helemaal opladen in een natuurlijke omgeving? Kies voor een natuurlijke vakantie eens voor één van de volgende vijf steden, dan heb je ook altijd iets te doen als het weer iets minder is.

Reykjavik (IJsland)

Reykjavik is vernoemd naar de stoom van de warme bronnen, die voor rook werd aangezien. Nu wordt het warme water van de bronnen gebruikt voor de stadverwarming en heeft Reykjavik één van de schoonste stadluchten ter wereld. IJslanders staan bekend om hun gezonde levensstijl en zijn erg zuinig op hun land en de natuur.

Zowel in de stad zelf als in de omgeving kun je heerlijk wandelen. De hoofdstad is een perfecte uitvalsbasis om uitstapjes maken naar indrukwekkende lavavlaktes en watervallen, grotten, natuurlijke geisers en hotsprings, of zelfs een walvisexcursie.


Met 74,5m is de Hallgrimskirkja het hoogste gebouw in Reykjavik’s ‘skyline’, via McKay Savage.

Valencia (Spanje)

Valencia ligt aan de oostkust van Spanje, direct aan de Middellandse Zee, en is daardoor een goeie bestemming voor iedereen die van zwemmen, snorkelen en duiken houdt. De vele parken en tuinen in Valencia geven de stad een groene uitstraling en zijn kleine oases van rust. De moderne stad is bovendien gelegen tussen meerdere prachtige natuurgebieden.

Het bekendste, Parque Natural de la Albufera, is een natuurreservaat met een groot meer, waar vele verschillende vogelsoorten te bewonderen zijn. Je kunt in het park wandelen of een boottocht op het meer maken terwijl de zon onder gaat. Ook het Santa Pola Park, waar flamingo’s leven in een omgeving van zoutheuvels, is zeker een aanrader.


Overal in Valencia vormen nieuwbouw, klassieke architectuur en groen één geheel, via Filippo Diotalevi

Oslo (Noorwegen)

Oslo is niet bepaald een wereldstad, het voelt eerder als een groot dorp, maar de uitgestrekte heuvels, bergen en bossen om de stad heen maken het de perfecte stad voor natuurliefhebbers. De uitgestrekte natuurgebieden rondom de stad bieden rust, stilte en een ruig landschap.

Het Oslofjord is het populairste recreatiegebied in Noorwegen, zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen. Bezoek de mooie eilandjes per boot en geniet van de omgeving. In de bossen rondom de stad zijn veel activiteiten te ondernemen zoals fietsen, wandelen en langlaufen. In de winter is er meestal veel sneeuw en dat maakt Oslo een aantrekkelijke wintersportbestemming.


Het grote groene ‘dorp’ Oslo vanaf de nabijgelegen Ekeberg, via Peter

New York (Verenigde Staten)

New York is de grootste stad van de Verenigde Staten en staat bekend om de indrukwekkende skyline, hoogbouw en drukte. Toch is in de Amerikaanse metropool ook genoeg rust en natuur te vinden. In New York is ruim elfduizend(!) hectare aan parken te vinden, waarvan de bekendste natuurlijk het Central Park is, in de wijk Manhattan. Hier komen de bewoners zelf om te fietsen, wandelen, joggen en skaten. Het is ook een rustplaats voor trekkende vogels en het park is daarom ook populair bij vogelaars.

In de omgeving van New York zijn geen officiële nationale parken, maar er is zeker genoeg ander natuurschoon. Op het schiereiland Long Island trekken de stadbewoners zich graag terug in de bosachtige en waterrijke omgeving. Ook de Hudson Bay is een mooi gebied waar rust en ontspanning centraal staan.

New York Central Park
Het blijft ‘maar’ een park, maar toch is Central Park een stukje natuur in de stad

Edinburgh (Schotland)

Edinburgh mag zich met recht de mooiste stad van Schotland noemen. Het bijzondere karakter van de stad uit zich in de mooie parken en kastelen, een boeiend cultureel aanbod en het is de uitgelezen plek om de fantastische Schotse natuur te ontdekken. Schotland heeft een gevarieerd landschap met bosrijke bergen, adembenemende kusten en de typerende meren.

Edinburgh is gelegen in de zogenaamde Lowlands, het vlakkere deel van Schotland met glooiende heuvels en vergezichten. Het natuurgebied de Pentland Hills ligt direct ten zuiden van de stad en is tevens een prachtige omgeving voor korte of meerdaagse wandelingen. Ook de Royal Botanical Garden, net buiten het centrum van Edinburgh, is een bezoekje waard.


Edinburgh is één van de groenste hoofdsteden van Europa, via PrettyEmmy

 
Wat is jouw favoriete stad voor een natuurrijke stedentrip?