Eerder gaven we al tips voor gratis bezienswaardigheden in Parijs, Barcelona, Londen, Berlijn, Boedapest en Rome. Op uitnodiging van Czech Tourism en Tix.nl mocht StedenTripper ontdekken dat er ook in de Tsjechische hoofdstad Praag diverse geweldige bezienswaardigheden gratis te bezoeken zijn.

1. Loop over de Karelsbrug

De Karelsbrug is één van de meest toeristische trekpleisters van Praag. Voor mooie foto’s van de brug zul je dan ook vroeg je bed uit moeten – zorg dat je er voor negen uur bent. Overdag kun je je hier ook erg goed vermaken met mensenkijken. De toeristische drukte zorgt altijd voor interessante taferelen. En met de prachtige Karelsbrug als decor, is dat soms een genot om naar te kijken.

karelsbrug

2. Gratis musea

Net als in vrijwel iedere andere stad, kun je ook in Praag diverse musea gratis bezoeken. Je moet alleen even weten wanneer. De Nationale Galerij is iedere eerste woensdag van de maand tussen 15:00 en 20:00 uur gratis te bezoeken, het Kampamuseum is diezelfde dag eveneens gratis geopend. Een dag later opent het Tsjechisch Muziekmuseum kosteloos haar deuren. In het kunstzinnige stadsdeel Praag 7 zijn diverse, vooral private, galerieën gevestigd die doorlopend gratis te bezoeken zijn.

Nationale Galerij Praag
De Nationale Galerij, aan het Plein van de Oude Stad

3. Bezoek het Letnápark

Praag telt diverse stadsparken, die allemaal gratis toegankelijk zijn. Het Letnápark ligt in de wijk Holešovice en biedt een prachtig uitzicht op de rivier de Moldau, de Joodse wijk en het oude centrum. En dat onder het genot van een Tsjechisch biertje in de biergarten. Nou ja, biertje… het kleinste formaat glas is hier een halve liter. Zoals het hoort, in een biergarten.

letna park uitzicht

4. Bewonder het dansende huis

Dit opvallende bouwwerk werd ontworpen door de Kroatisch-Tsjechische architect Vlado Miluni, in samenwerking met Frank Gehry. Het fotogenieke huis heeft echter een Nederlands tintje, want het heet eigenlijk ‘Nationale-Nederlanden Building’. Lokaal is het echter beter bekend als het ‘dansende huis’, of Fred & Ginger, naar de dansers Fred Astaire en Ginger Rogers.

dancing building praag

5. Beklim de Petřínheuvel

Het Petřínpark ligt op een heuvel, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Het park is het beste bereikbaar per kabelbaan. Deze is echter – behalve als je al een OV-dag- of weekendkaartje hebt gekocht – niet gratis. Ook toegang tot het uitkijkpunt op de Petříntoren is niet gratis, al is een toegangskaartje voor de bijna 125 jaar oude Eiffeltoren-look-a-like met ongeveer €3,50 ook niet bepaald duur. De toren telt 299 treden, die je naar een geweldig uitzicht over Praag brengen.

Petrinheuvel Praag
De Karelsbrug, met aan de linkerzijde de Petřínheuvel en -toren

6. Gratis stadswandeltour

Tweemaal per dag organiseert New Europe een gratis stadswandeling door Praag. Deze start dagelijks om 10:30 en 13:45 in het oude stadscentrum van Praag. Is het slecht weer? Dan kun je ook een virtuele stadswandeling doen, of kiezen voor een overdekte cruisetocht van een uur. Niet gratis, maar wel bijzonder leuk, is de optie om Praag per fiets te verkennen.

praag centrum

7. Bezoek Kampa

Kampa is een een eiland in de Moldau, dat per trap vanaf de Karelsbrug te bereiken is. Het rustige Kampa-park beslaat de zuidelijke helft. De noordelijke helft bestaat uit een handvol straatjes met restaurants, terrasjes een paar hotels en een klein pleintje. Ook het Kampamuseum is op het eiland gevestigd. Hier kom je niet alleen om de moderne kunst te bekijken, maar ook om van het uitzicht over Praag en de Moldau te genieten, vanaf het museumterras.

praag kampa
De trap naar Kampa op de Karelsbrug. Foto: Wikimedia Commons

8. Bekijk de Týnkerk van binnen

Deze iconische kerk staat op vrijwel iedere Praagse ansichtkaart. Het is dan ook zonde om dan alleen de buitenkant van het gebouw, vanaf het aangrenzende Oude Stadsplein te bekijken. De kerk is geopend voor publiek van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 13 uur en van 15 tot 17 uur. Op zondag kun je, buiten de kerkdiensten, de Týnkerk tussen 10:30 en 12:00 bezoeken.

tynkerk praag

9. Wandel over de Náplavka-oever

Wat de Seine is voor Parijs, is de Moldau voor Praag. De rivier loopt dwars door de stad en de bruggen en oevers zijn ideale plekken voor een heerlijke wandeling. Zo ook de Náplavka-oever, tussen de Jiráskův-brug en de Palacký-brug. Iedere zaterdag tussen 8 en 14 uur staat de kade vol met marktkraampjes, maar er zitten ook enkele goede restaurants en er worden regelmatige hippe feesten georganiseerd.

NAPLAVKA
Foto: FarmarskeTrziste.cz

10. Het Vítkovmonument

Bovenop de Vítkovheuvel staat een enorm monument, ter ere van het Tsjechisch Legioen. Tijdens de Russische Burgeroorlog trokken deze soldaten dwars door Rusland, om daarna de nieuwe staat Tsjechoslowakije te stichten, in 1918. Pal voor het Vítkovmonument staat het standbeeld van de 15e-eeuwse krijgsheer Jan Žižka. Dit is één van de grootste bronzen sculpturen ter wereld. Aan de voet van dit beeld heb je een prachtig uitzicht over Praag.

Vitkovmonument Praag

Lees ook onze stedentrip-special over Praag voor nog meer foto’s en tips.