Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De vijftien leukste kleine steden van Europa

De vijftien leukste kleine steden van Europa

Speciaal voor iedereen die de spookbezienswaardigheden van afgelopen week net iets te stil vind, maar toch liever de onoverzichtelijke drukte van een miljoenenstad mijdt, hebben we de leukste kleine steden van Europa op een rijtje gezien. Deze vijftien steden bieden de sfeer en bezienswaardigheden van een ‘volwaardige’ stad, maar hebben geen van allen meer dan 100.000 inwoners.

1. Pula, Kroatië

Het 3.000 jaar oude Pula is de belangrijkste (en met 62.000 inwoners de grootste) toeristische stad op het schiereiland Istrië. Pula biedt een mix van Romeinse geschiedenis, Venetiaanse sfeer en Kroatische gastvrijheid.


Pula, met het duidelijk herkenbare amfitheater, via Mario Fajt

2. Lecce, Italië

Lecce, een stad met 92.000 inwoners in de hak van de laars van Italië, wordt ook wel Het Florence van het Zuiden genoemd, vanwege de overvloed aan barokke architectuur. De vele buitenlandse toeristen ontbreken er echter, waardoor Lecce een unieke sfeer uitademt.


Moderne winkels in oude panden, via Michel Guilly

3. Luzern, Zwitserland

Ingesloten tussen het Vierwoudstrekenmeer en de Alpen, behoort het Zwitserse Luzern (76.000 inwoners) ongetwijfeld tot de steden met de beste ligging ter wereld. In de oude binnenstad, langs de rivier Reuss, vind je nog vele houten huizen die kenmerkend zijn voor de streek.


De oude stadskern aan de Reuss, via Patrick Nouhailler

4. Leuven, België

De Vlaams-Brabantse stad Leuven telt ongeveer 97.000 inwoners, maar een groot aantal hiervan is student. De universiteitsstad, die ook wel Belgische bierhoofdstad genoemd wordt, biedt dan ook een unieke combinatie van een rijke historie (het was ooit de belangrijkste stad van België) en een bruisende, jonge sfeer.


Naar een terrasje hoef je in Leuven nooit lang te zoeken, via Koen Schepers

5. Ceský Krumlov, Tsjechië

De oude binnenstad en het kasteel in het kleine stadje Ceský Krumlov trekken jaarlijks vele duizenden toeristen. Ook UNESCO zag de waarde van de Zuid-Boheemse stadskern en plaatste het op de lijst met Werelderfgoederen, tot vreugde van de 14.000 inwoners.


Ceský Krumlov, gezien vanuit de plaatselijke burcht, via Party Lin

6. Bath, Engeland

De geschiedenis van het Engelse Bath gaat terug tot de tijd van de Romeinen, wat nog op veel plekken in de stad duidelijk te zien is. En als het je niet direct opvalt, zijn er 80.000 reisgidsen die er maar al te graag over vertellen, want de inwoners van Bath zijn erg trots op hun eeuwenoude stad.


Gezellige drukte bij Bath Abbey, via Brad Ackerman

7. Toledo, Spanje

Toledo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in centraal-Spanje en heeft ongeveer 83.000 inwoners. De Puerta del Sol, het Romeinse Circus, Puerta de Bisagra en het Zocodoverplein zijn slechts enkele van de vele bezienswaardigheden, die je tijdens een stedentrip naar Toledo kunt bezoeken. Liefst onder het genot van een Bomba Toledana, de plaatselijke tapasspecialiteit.


De Alcazar van Toledo kijkt over de stad uit, via CameliaTWU

8. Lucca, Italië

Pisa en Florence mogen dan wel de meest toeristische steden in Toscane zijn, maar Lucca, dat precies tussen beide steden in ligt, mag er ook wezen! Mede dankzij de beroemde middeleeuwse stadsmuur is toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de 86.000 inwoners, maar ook op de diverse festivals in Lucca komen veel mensen af.


Piazza dell’Anfiteatro is het hart van Lucca, via Luis G. Cabello

9. Colmar, Frankrijk

In de Elzas, niet ver van de Duitse grens, ligt het 66.000 inwoners tellende Colmar. Het stadje ligt aan de rivier de Lauch en doet qua straatbeeld erg denken aan het vlakbij gelegen Straatsburg. Toch heeft de geboortestad van onder meer Frédéric-Auguste Bartholdi (de ontwerper van het Vrijheidsbeeld) haar eigen, unieke charme en identiteit.


Het centrum van Colmar, via Stefan Schuur

10. Visby, Zweden

Visby is, met 23.000 inwoners, de grootste stad op het Zweedse eiland Gotland, dat in de Oostzee ligt. In de voormalige hanzestad wandel je door het best bewaarde middeleeuwse stadscentrum van Scandinavië, terwijl je geniet van de prachtige Gotlandse natuur.


Een winkelstraat in Visby, met de oude stadsmuur op de achtergrond, via Skype Nomad

11. Cochem, Duitsland

Voor een stadje met slechts 5.000 inwoners geniet het Duitse Cochem grote bekendheid. Dat is op zich niet zo gek, want het romantische stadscentrum, de idyllische ligging aan de Moezel en het uitzicht van bergslot Reichsburg trekken jaarlijks duizenden enthousiaste toeristen.


Het marktplein in Cochem, via Onnola

12. Tromsø, Noorwegen

Tromsø is één van de meest noordelijk gelegen steden ter wereld. De 64.000 inwoners van de havenstad zitten vrijwel de gehele winter in het donker, maar in de zomer gaat het licht bijna niet uit. Dat is dan ook de perfecte tijd om de berg Storsteinen te beklimmen (dit kan ook per kabelbaan), voor een geweldig uitzicht over het Noorse landschap.


Tromsø vanaf de Storsteinen, via Jason

13. Salisbury, Engeland

De county Wiltshire, in het zuid-westen van Engeland, is voornamelijk bekend vanwege Stonehenge. Op ongeveer 20 kilometer van de wereldberoemde stenenformatie ligt de 800 jaar oude stad Salisbury (40.000 inwoners). Mede dankzij de prachtige ligging, op een plek waar vijf rivieren in een vallei samenkomen, is het de mooiste stad in de wijde omtrek.


De imposante Salisbury Cathedral, via Andrew Griffith

14. Leeuwarden, Nederland

Veel Hollanders zien Friesland als een stukje buitenland, maar met de grachten, bruggetjes en oude steegjes doet Leeuwarden stiekem een beetje aan Amsterdam of Utrecht denken. Met 95.000 inwoners is de Friese hoofdstad een stuk kleiner, maar daardoor misschien ook nét iets gezelliger.


Veel fietsen langs het water in Leeuwarden, via Sint Smeding

15. Helsingborg, Zweden

De bijna 1000 jaar oude stad Helsingborg heeft 97.000 inwoners, maar ligt aan de rand van een gebied met ruim één miljoen inwoners. Onder meer Malmö, Lund en de Deense hoofdstad Kopenhagen liggen binnen een straal van 60 kilometer. Hiermee wordt dit gebied ook wel gezien als het ‘bruisende middelpunt van Scandinavië’.


Het stadscentrum aan de Sont, via Jeff Huffman

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken