Voor cultuurliefhebbers is er genoeg te beleven in Europa. Van Romeinse ruines tot Franse paleizen en van eeuwenoude burchten tot prachtige musea: er is voor ieder wat wils. Welke stad past er bij jou?

1. Athene (Griekenland)

De geschiedenis van de Griekse hoofdstad gaat ruim vijfduizend jaar terug. Oude gebouwen, zoals het Parthenon op de Akropolis, waren getuige van vele oorlogen, maar bijvoorbeeld ook van twee edities van de Olympische Spelen. Voor liefhebbers van de Romeinse oudheid is Athene, dat liefst vijf miljoen inwoners telt, absoluut een aanrader!
Lees verder over Athene

2. Praag (Tsjechië)

De hoofdstad van Tsjechië biedt werkelijk een schat aan cultuur. Het gehele centrum staat op UNESCO’s lijst met werelderfgoed, en er zijn tientallen eeuwenoude kastelen en burchten in de omgeving te vinden. De historie van Praag, dat ook wel ‘de gouden stad’ genoemd wordt, loopt terug tot ongeveer 200 voor Christus, waardoor de stad veel te vertellen heeft.
Lees verder over Praag

3. Brugge (Belgie)

Op nog geen 2,5 uur rijden van Utrecht ligt de oude Vlaamse havenstad Brugge. Het gehele historische centrum is, als middeleeuws stadsdeel, opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De vele grachten, musea en oude panden trekken jaarlijks vele toeristen, maar toch ontbreekt het toeristische gevoel, waardoor je ongestoord van de schoonheden kunt genieten.
Lees verder over Brugge

4. Boedapest (Hongarije)

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije, en met ruim 1,7 miljoen inwoners ook de grootste stad in dit land. De rijke geschiedenis is in alle straatjes en steegjes terug te vinden, en de Donau splijt de stad letterlijk in tweeën. Aan de westzijde van deze rivier ligt namelijk het bruisende stadsdeel Pest, terwijl het heuvelachtige en historische Boeda aan de overzijde ligt.
Lees verder over Boedapest

5. Rome (Italië)

Volgens de legende werd de Italiaanse hoofdstad Rome in 753 voor Christus gesticht door een door wolven opgevoede tweeling. Deze tweeling stond aan de bakermat van een rijke geschiedenis, met als resultaat dat het gehele historische stadscentrum zich op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO bevindt. Cultuurliefhebbers komen in Rome absoluut aan hun trekken.
Lees verder over Rome

6. Napels (Italië)

Ook het Italiaanse Napels kent een rijke geschiedenis. Het centrum van deze stad in de regio Campanië, die eeuwen geleden door de Grieken werd gesticht, staat eveneens op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ook op culinair gebied is Napels een belangrijke stad geweest; pizza, Italiaans ijs, espresso en spaghetti komen hier namelijk vandaan.
Lees verder over Napels

7. Istanbul (Turkije)

Met zo’n 13 miljoen inwoners is Istanbul, gelegen aan de Bosporus, één van de grootste steden van Europa. Daarnaast is Istanbul, dat vroeger Constantinopel heette, ook één van de oudste steden van Europa. Het oude Byzantijnse stadscentrum, het Hagia Sophia museum, de Blauwe Moskee en de Ottomaanse huizen vertellen allemaal een ander gedeelte van de geschiedenis.
Lees verder over Istanbul

8. Luik (België)

Het industriële Luik, gelegen in het Franstalige Wallonië, kent een rijke geschiedenis vol bisschoppen, graven, hertogen en koningen. De stad, gelegen aan de rivier de Maas, kent vele indrukwekkende kathedralen en enkele fraaie paleizen. Vanuit Utrecht ben je in ongeveer twee uur in Luik, waardoor deze verassende stad zeker een bezoekje waard is.
Lees verder over Luik