Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Steden per thema > Cultuursteden

Cultuursteden

Brugge

Op nog geen 2,5 uur rijden van Utrecht ligt de oude Vlaamse havenstad Brugge. Het gehele historische centrum is, als middeleeuws stadsdeel, in 2000 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De vele grachten, musea en oude panden trekken jaarlijks vele toeristen, maar toch ontbreekt het échte toeristische gevoel, waardoor je ongestoord van de ongeëvenaarde Brugse schoonheid kunt genieten tijdens een stedentrip naar Brugge. Het historische centrum, dat teruggaat tot de 15e en 16e eeuw, telt vele nauwe straatjes, steegjes en grachten. Niet voor niets wordt Brugge ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. De statige pakhuizen, fraaie kerken en sfeervolle pleinen maken het centrum tot een waar genot om in rond te lopen. Ook museumliefhebbers zijn in Brugge op de juiste plek. In het Bruggemuseum huizen 12 kleinere musea, en ook het Diamantmuseum is een aanrader. Het Brouwerijmuseum, waar je onder andere meer leert over het bekende Brugse Zot, is een plek waar veel mannen wachten op hun winkelende vrouwen. Het Concertgebouw of de Brugse Stadsschouwburg is een prima plek om een heerlijke stedentrip Brugge mee af te sluiten.

Bekijken

Rome

Rome is een drukke toeristische stad, het verkeer is doorgaans een chaos maar bezienswaardigheden als het eeuwenoude Colosseum, de Spaanse trappen en het St. Pietersplein in Vaticaanstad maken Rome tot één van Europa´s meest interessante steden! Een stedentrip Rome boek je voor de vele bezienswaardigheden uit de oudheid, maar ook voor typische Italiaanse cultuur en sfeer. Geniet van een echte cappuccino of espresso in één van de vele koffiebars en ervaar Rome wandelend over de piazza’s! Vroeger heerste de Romeinen over Europa, Noord Afrika en delen van Azië. Rome was het onbetwiste politieke en culturele centrum van het Romeinse Rijk. Tegenwoordig is Rome het historisch centrum van Italië met talloze prachtige bezienswaardigheden. Bij een stedentrip naar Rome mag een bezoek aan het Colosseum en de catacomben niet ontbreken. Zie waar gladiatoren, gadegeslagen door 50.000 toeschouwers, streden om eeuwige roem. Bezoek ook historische bezienswaardigheden als de Zuilen van Hadrianus, het Forum Romanum, het Pantheon met zijn enorme koepel en de Via Appica Antica. Gelovig of niet, ook het midden in Rome gelegen Vaticaanstad is absoluut de moeite waard. Wandel vanaf het St. Pietersplein naar de St. Pieter, de Sixtijnse Kapel en de Pieta van Michelangelo, of ervaar de omgeving aan de hand van de populaire Da Vinci Code-tour. Kortom, Rome is een stad van cultuur en historie in Italiaanse stijl en sfeer.

Bekijken

Istanbul

Met ruim 14 miljoen inwoners is Istanbul de grootste stad van Turkije. De stad ligt gedeeltelijk in Europa en in Azië, wat gevolgen heeft voor de verschillende stadsdelen. Istanbul vormt een mix van culturen en bezienswaardigheden waarvan diverse op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Istanbul wordt in tweeën gedeeld de Bosporus. Deze rivier is daarmee ook de grens tussen Europa en Azië. In feite bestaat Istanbul uit drie delen, waarvan twee delen in Europa liggen en één deel in Azië. De verschillende wijken van Istanbul geven de stad een divers aanzien en iedere wijk heeft haar eigen charme. Om Istanbul tijdens een stedentrip goed te bezichtigen zijn minimaal enkele dagen nodig! Istanbul is een levendige stad, met een echte handelscultuur. Het is werkelijk Oost en West in the mix: de openluchtstrandtent ligt bij wijze van spreken naast de moskee. Heerlijk, maar ook jammer, want door het opkomende toerisme is de stad minder authentiek dan ooit. Al doen de meeste inwoners van Istanbul wel hun best om de cultuur en de vele historische elementen zo goed mogelijk te bewaren. Moskeeën zijn in Istanbul in alle soorten en maten aanwezig. De mooiste zijn de Haghia Sophia, de Blauwe Moskee en de Suleymaniye Moskee. Toon respect voor de religie en de manier van leven, en maak als toerist van heel dichtbij mee hoe het eraan toe gaat in zo’n moskee. Naast moskeeën heeft Istanbul diverse historische gebouwen als Topkapi Paleis en de Galatatoren, in stadsdeel Beyoglu. Een wandeling over de bazaar mag niet vergeten worden tijdens een stedentrip. Istanbul heeft enkele uitgebreide bazaars als de Grand Bazaar en Egyptische bazaar. Na alle drukte van de markt werkt een wandeling over de Galatabrug met haar vele vissers erg ontspannend. Istanbul heeft vele gezichten. Proef de sfeer van deze miljoenen stad op de vele pleinen, cafés en theehuizen en ervaar Istanbul overdag maar ook tot in de late uurtjes, in het drukke en bruisende nachtleven! Relaxen kan ook: op ongeveer twintig kilometer afstand van de stad liggen de Prinseneilanden. Deze eilanden kun je gemakkelijk per boot bereiken en dat betekent: even weg van de drukte van de stad. Je gaat hier ook terug naar de Middeleeuwen; op de eilanden rijden namelijk geen auto’s maar koetsen, voortgetrokken door paarden. Winkelen in Istanbul De wijk Istiklal Caddesi is, als je de drukte van de bazaars even beu bent, een goede afwisseling tijdens je stedentrip. Hier vind je winkels met merkkleding zoals wij die ook in Nederland kennen en bovendien zit deze buurt vol met leuke barretjes waar je even kunt bijkomen van de hitte en de drukte. In de wijk Cukurcuma vind je juist de wat exclusievere kleding; vaak met de hand gemaakt en zelf ontworpen en dus enig in zijn soort. Ook in het winkelcentrum Akmerkez kun je je geld uitgeven: hier zijn meer dan driehonderd modewinkels gevestigd; bekende wereldketens, maar ook Turkse. Genoeg te shoppen dus in Istanbul! En bovendien is het er elke dag koopavond.

Bekijken

Athene

Voor liefhebbers van historie en cultuur is een stedentrip naar Athene een must! Weinig andere steden ademen zoveel cultuur en historie als de Griekse hoofdstad. De Akropolis, Tempel van Zeus en het Parthenon zijn allen van grote historische waarde. Naast archeologische bezienswaardigheden is Athene ook cultureel interessant. De Griekse hoofdstad bestaat uit verschillende wijken met allen een eigen sfeer en identiteit. De wijk Plaka heeft bijvoorbeeld vele authentieke restaurantjes, cafés en winkels. Het Parthenon op de Akropolis is het belangrijkste historische gebouw van de stad. Naast deze indrukwekkende ruïne telt Athene echter nog vele andere prachtige tempels en ruines. Wat te denken van de Tempel van Zeus, de poort van de Romeinse keizer Hadrianus, het Dionysus Theater, de oude Agora of het Herodus Actus Theater. Aan cultuur en historie dus geen gebrek, tijdens een stedentrip Athene. Behalve ruines kent Athene ook enkele boeiende bezienswaardigheden. Het Nationaal Archeologisch Museum heeft één van ´s werelds beroemdste collecties historische kunstschatten. De wisseling van de wacht bij het Griekse parlementsgebouw is leuk om te zien en voor een prachtig uitzicht over Athene is de Lykavittós heuvel een aanrader! Als geboorteplek van de Olympische Spelen was Athene gastvrouw van de Olympische Spelen in 2004. Het oude Olympische stadion is gratis te bezichtigen, terwijl voor toegang tot het nieuwe stadion slechts enkele euro’s gevraagd worden.

Bekijken

Napels

Onder de rook van de bekende vulkaan Vesuvius, aan de westzijde van de laars van Italië, ligt het oude Napels. Deze stad, waarvan het gehele centrum door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst, is met net geen miljoen inwoners de derde stad van Italië. Napels is de stad van (onder andere) espresso, pizza en Sophia Loren, en hier zijn de Napolitanen (of ‘Napule’) dan ook ontzettend trots op. Een stedentrip Napels is dan ook een ware culinaire beleving. Doordat Napels aan een grote baai, midden in een -zeer vruchtbaar- vulkanisch gebied ligt, was de omgeving ook vroeger al zeer gewild. Nog voordat de Romeinen Napels veroverden, waren de Grieken er de baas. Sterker nog, Napels is afgeleid van het Grieks ‘Nea Polis’, wat ‘nieuwe stad’ betekent. Zowel de Romeinse als de Griekse cultuur is hierdoor duidelijk zichtbaar in het het historische (en beschermde) centrum van de stad, dat in 1980 geveld werd door een zware aardbeving. Ook de diverse imponerende kerken, basilieken en musea liepen schade op door de aardbeving. In het Museo Archeologico Nazionale, is men bijvoorbeeld nog steeds aan het restaureren en renoveren. Dit museum, dat een gevarieerde selectie van beelden, schilderijen en andere historische kunst biedt, is ondanks de renovatiewerken overigens een absolute aanrader. Ondanks de historie is Napels alles behalve een grijze stad. De relatief jeugdige bevolking zorgt voor een actief straatbeeld en een bruisend nachtleven. Een stedentrip Napels is dus alles behalve saai.

Bekijken

Praag

De hoofdstad van Tsjechië biedt werkelijk een schat aan cultuur. Het gehele centrum staat op UNESCO’s lijst met werelderfgoed en er zijn tientallen eeuwenoude kastelen en burchten in de omgeving te vinden. Maar wie denkt dat Praag stoffig is, heeft het absoluut mis… De stad kent een bruisend uitgaansleven, heeft verrassend leuke winkelgelegenheden, telt honderden kleine cafés en restaurants, en lijkt nooit te slapen. Zo zijn er bijna iedere avond wel toneelvoorstellingen, concerten, of een opera. Ook liefhebbers van uitgaan, winkelen of relaxen kunnen tijdens een stedentrip Praag aan hun trekken komen. De veelzijdigheid van de Tsjechische hoofdstad is namelijk ongekend. Doordat het door velen als één van de mooiste steden van Europa beschouwd wordt, behoort Praag tot de vijf meest toeristische steden in Europa. Vooral in de zomer is het in deze stad, die aan de rivier de Moldau ligt, erg druk. Hoewel Praag aanzienlijk duurder is dan de rest van Tsjechië, zijn de prijzen van met name de horeca zeer betaalbaar. Slapen in een hotel is niet duur, terwijl een driegangenmenu in een restaurant net buiten het centrum nog geen twintig euro kost. Bovendien zijn de Praagse hotels en restaurants van prima kwaliteit.

Bekijken

Luik

Luik is vooral bekend als knooppunt wanneer we met de auto richting Frankrijk rijden. Bij velen leeft het beeld dat Luik enkel een grauwe industriestad is. Dat is jammer want Luik heeft veel meer te bieden dan een snelweg naar Frankrijk! Als één van de grotere steden in Wallonië, het Franstalige deel van België, heeft Luik enkele boeiende musea en bezienswaardigheden. Ontdek het Musée Tchantches, het Aquarium Musée of de prachtige kerk Eglise St.-Jacques tijdens een stedentrip Luik. Luik dankt haar bijnaam “Vurige Stede” aan haar industriële geschiedenis. Er is echter veel geïnvesteerd om de stad voor toeristen interessanter te maken en daar is men in geslaagd! Vele musea openen dagelijks hun deuren, stedentrips naar Luik worden steeds populairder, en de Luikenaars beginnen bijna gewend te raken aan de toeristen in hun stad. In het Musée de la Vie Walonne zijn onder meer het Glasmuseum en Wapenmuseum gehuisvest en het Archeoforum geeft een goed, interactief, beeld van Luik in vroegere tijden. Aan architectuur in Luik eveneens geen gebrek. De Romaanse St –Barthelomeus kerk en de Gotische St. Paulus Kathedraal zijn opvallende gebouwen. Beklim de 374 treden tellende trap Montagne de Bueren naar de Coteaux de la Citadella. Ontspan tijdens één van de wandelroutes op de Citadella en geniet op een heldere dag van het uitzicht over de stad en de Maas!

Bekijken

Boedapest

Boedapest is de hoofdstad en, met 1,7 miljoen inwoners, veruit de grootste stad van Hongarije. De stad is ontstaan uit twee steden: het heuvelachtige Boeda en het vlakke Pest. Tussen beide stadsdelen door stroomt de Donau, Boeda ligt aan de oostelijke oever, Pest ligt aan de westoever. Vanuit Amsterdam of Eindhoven vlieg je in zo’n 2 uur naar Boedapest, maar de stad is voor een stedentrip ook goed bereikbaar per trein of touringcar. De reistijd is dan alleen wel wat langer. De Donau splijt de stad letterlijk in tweeën. In het heuvelachtige Boeda, met de Burchtheuvel als eyecatcher, kun je de meeste bezienswaardigheden van Boedapest vinden. Je vindt hier vele historische gebouwen, waaronder de Mattiaskerk en Halászbástya, oftewel het Vissersbastion. Uitgaan, winkelen en eten doe je in het vlakke Pest. Naast vele restaurants, winkels en zakelijke gebieden vind je hier overigens ook het kolossale Parlementsgebouw. Bij de oplevering in 1902 was dit het grootste gebouw ter wereld, en het ligt aan de voet van de Sint Stefanusbasiliek, de grootste kerk van Boedapest. Tussen Boeda en Pest in, midden in de Donau, ligt het Margaretha-eiland. Dit eiland is, op het openbaar vervoer na, autovrij en één groot stadspark, dat erg populair is onder de inwoners van Boedapest. Even verderop ligt Óbudai-sziget, het eiland waarop jaarlijks het wereldberoemde Sziget Festival gehouden wordt. Een stedentrip Boedapest is dus ontzettend veelzijdig!

Bekijken