We schreven al een aantal keer eerder over nieuwe bezienswaardigheden in Europa, maar ook het afgelopen jaar zijn er weer diverse nieuwe bezienswaardigheden geopend. We zetten een aantal onlangs geopende trekpleisters én een geplande topattractie voor je op een rij.

Markthal, Rotterdam

De opening van de Rotterdamse Markthal zal niet ongemerkt aan je voorbij zijn gegaan. Niet alleen in Nederland was het winkelcentrum annex kunstwerk in het nieuws. Mede dankzij positieve berichten van CNN en The Telegraph wist de Markthal al honderdduizenden koopgrage toeristen tot een bezoekje te verleiden.

rotterdam-markthal

MuCEM, Marseille

In de Franse havenstad Marseille is sinds 2013 het Museum der Europese en Mediterrane Beschavingen gevestigd. Op drie verschillende locaties in Marseille, welke met lange voetgangersbruggen verbonden zijn, kom je meer te weten over de mediterrane geschiedenis. Het moderne gebouw ‘J4’, in de haven, is een echte blikvanger.

marseille-mucem

Akropolismuseum, Athene

Helemaal nieuw is het Akropolismuseum in Athene niet, want dit Griekse Oudheidsmuseum opende haar deuren al in 2009. Het museum ligt aan de voet van de beroemde Akropolis, en het moderne gebouw is liefst tienmaal zo groot als haar voorganger. Met 1,5 miljoen bezoekers per jaar is het Akropolismuseum het drukst bezochte museum van Griekenland.

athene-akropolismuseum

Musée des Confluences, Lyon

Het Musée des Confluences is daarentegen wel splinternieuw. In december 2014 werden de eerste bezoekers binnengelaten, die tentoonstellingen over wetenschap en antropologie konden bekijken. Ook kunnen bezoekers veel dingen doen en zelf ontdekken. De centrale vragen in het museum zijn ‘wie zijn wij?’ en ‘waar komen wij vandaan?’.

lyon-confluences

Kulturhavn Kronborg, Helsingør

Eind 2013 verhuisde het Deense Museet for Søfart naar een nieuwe locatie in een droogdok in Helsingør, dat zo’n 40 kilometer ten noorden van Kopenhagen ligt. Het nieuwe museumgebouw, waarvan het interieur door een Nederlands architectenbureau is ontworpen, is sinds de opening al diverse malen met een designaward bekroond. Het maakt deel uit van Kulturhavn Kronborg, een cultureel centrum in de haven van Helsingør.

helsingor

Nuragic and Contemporary Art Museum, Cagliari

In tegenstelling tot de eerder genoemde trekpleisters is het ‘Nuragic & Contemporary Art Museum’, op het Italiaanse eiland Sardinië, nog in ontwikkeling. Het ontwerp van Zaha Hadid belooft echter veel goeds. De combinatie van archeologie (unieke Sardijnse nuraghi) en moderne architectuur staat ongetwijfeld garant voor een nieuw toeristisch hoogtepunt in Cagliari.

nuraghe-museum-cagliari
Foto: Zaha Hadid Architects